1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der: "Muhalif Örgütler Baskı Altında!"
Özgür-Der: Muhalif Örgütler Baskı Altında!

Özgür-Der: "Muhalif Örgütler Baskı Altında!"

ESP, BEKSAV ve Atılım'a yönelik terörle mücadele şubesinin gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında bir açıklama yapan Özgür-Der, ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyareti öncesinde muhalif örgütlenmelerin baskı altına alındığını ifade etti.

11 Mart 2009 Çarşamba 18:26A+A-

Özgür-Der Genel Merkezi'nden yapılan açıklamanın tam metni:

"Terörle Mücadele" Adı Altında Muhalif Örgütler Baskı Altına Alınıyor!

11 Mart 2009

Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Atılım Gazetesi ve BEKSAV'a yönelik İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Mersin ve Adana'da eş zamanlı operasyon başlatan Terörle Mücadele Şubesi ekipleri sabah erken saatlerden itibaren gazete, dernek ve vakıf bürosunun yanı sıra birçok evde de arama yaptı. Bilgisayarların yanı sıra yazılı doküman ve notlara da el koyan TMŞ ekipleri yaklaşık 60 kişiyi gözaltına aldı.

ESP yönetici ve üyeleri ile birlikte BEKSAV, Emekçi Kadınlar Derneği, Atılım Gazetesi yönetici ve çalışanlarına yönelik bu yeni operasyon 21 Eylül 2006'da adı anılan kurum ve çevrelere dönük olarak yürütülen operasyonun devamı gibi gözüküyor. O dönemde TMŞ ekiplerinin operasyonları ile eş zamanlı olarak medyada yürütülen "Eylem hazırlığı yapıyorlardı!" şeklindeki haberler boş çıkmış ve tutuklu sanıkların hepsi tahliye edilmişlerdi. Şimdi de polis ve medya işbirliği ile aynı türden bir operasyona start verildiğine dair şüpheler yoğunluk kazanmış durumda.

ESP ve Atılım Gazetesi çevresi özellikle ABD emperyalizmi ve Siyonist İsrail karşıtı eylem ve etkinliklerle tanınan siyasal bir çizgi. Ayrıca Kürt sorunu ve emek mücadelesi üzerinde etkin bir muhalefet yürütüyorlar. Muhalif duruşunu açıkça beyan eden ve her etkinliğini kamuoyuna ilan eden bir muhalif örgüte karşı yürütülen bu operasyon, hukuk dışı uygulamaları ile bir sindirme operasyonu şeklinde tezahür etmektedir.

ESP ve Atılım çevresi üzerine yapılan operasyona dair polisin basına vermiş olduğu bilgilerde dikkat çekici bazı hususlara yer veriliyor. Örneğin Zaman Gazetesi'nde yer alan haberde "operasyonun ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti öncesi yasadışı örgütlerin protesto hazırlığı içerisinde olduğu istihbaratı üzerine yapıldığı" iddiaları yer alıyor. Zaman Gazetesi haberinde, polisin geçtiğimiz yıllarda da "önemli ziyaretler" öncesi sağ ve sol görüşlü örgütlere operasyonlar düzenlendiğine ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığına dikkat çekiliyor.

Sormak gerekir: Emniyet, ABD Başkanı ziyareti öncesi mıntıka temizliği yapmak ve bu gibi vesilelerle muhalif siyasileri baskı altına almakla mı görevli? Toplumun huzur ve güvenliğine değil de ABD'nin huzur ve güvenliğine mi önem ve öncelik veriliyor? Yaklaşık iki yıl önce de benzer gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen kişilere benzer gerekçelerle tekrar operasyon yapmanın amacı muhalif oluşumları düzenli olarak baskı altında tutmak mıdır?

Atılım Gazetesi, Özgür Radyo, Emekçi Kadınlar Derneği, BEKSAV vb örgütlerin fikir ve örgütlenme haklarının gasp edilmesi, engellenmesi veya terörle mücadele adı altında kamuoyunda suçlu kurum ve kişiler olarak lanse edilmesi kabul edilemez. Her ne gerekçe ile olursa olsun muhalif gruplara karşı hukuk dışına çıkan baskıcı politikaları tümden reddediyoruz. Fikre karşı fikir, siyasete karşı siyaset esas olmalıdır. Fikre ve siyasete karşı cebir ve şiddet kullanımı devlet adına da olsa hukuksuzluktur.

ÖZGÜR-DER