1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. "Hamas'ın Zaferi Dev Bir Adımdır"
Hamasın Zaferi Dev Bir Adımdır

"Hamas'ın Zaferi Dev Bir Adımdır"

TOKAD, yaptığı bir basın açıklamasıyla Gazze Direnişini, yaşanan süreci değerlendirdi.

21 Ocak 2009 Çarşamba 23:10A+A-

Basın açıklamasının tam metni:

HAMAS'IN ZAFERİ İSRAİL'SİZ VE AMERİKASIZ BİR ORTADOĞU İÇİN DEV BİR ADIMDIR

İsrail'in Gazze'ye vahşi bir şekilde saldırmasıyla başlayan savaş bir ateşkesle sona erdi. Tarihin güçler dengesi bakımından en adaletsiz savaşlarından biri olarak anacağı bu savaş Hamas'ın ve Gazze halkının zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu vesileyle Gazze'yi ve bütün ezilen halkları kahramanca savunan Hamas'ı tebrik ediyor, Gazze halkının bu zaferini kutluyoruz.

Hamas'ın füze atma kabiliyetini yok etmeyi, Gazze'deki direnişi kırmayı amaçlayan İsrail hedeflerinden hiçbirine ulaşamadan sadece çocukları, kadınları öldürüp korkak bir katil gibi Gazze'den çıkmak zorunda kalmıştır. Gazze direnişi tarihin en önemli, en cansiperâne direnişlerinden biri olmuştur. Dünyanın en büyük ordularından biri olduğu söylenen İsrail karadan, havadan ve denizden yaptığı onca saldırıya rağmen Gazze direnişini mağlup edememiştir. 20 binden fazla insanın evsiz kaldığı, 1500'ye yakın insanın şehit olduğu, binlerce insanın yaralandığı bu saldırılar boyunca Gazze'deki direniş geri çekilmemiş, gün geçtikçe İsrail'in kayıpları artmaya başlamıştır. Hamas ve İslami Cihat en az 62 İsrail askerinin öldürüldüğünü, 350'den fazla askerin de yaralandığını ilan etmişlerdir.

İşgalci İsrail'in saldırılarına ABD ve AB başta olmak üzere dünya devletleri kayıtsız kalmış, hatta İsrail'i destekleyerek vahşete bir kez daha ortak olmuşlardır. Ancak dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan sokaklara, meydanlara dökülerek Gazze'nin yanında olduğunu haykırarak İsrail'i protesto etmiştir. Türkiye'de de birçok şehirde yoğun eylemlerle İsrail protesto edilmiş ve halkımız Gazze direnişinin yanında olduğunu göstermiştir.

Tokat ve Niksar'da da derneğimizin öncülüğünde gerçekleşen ya da içinde yer aldığı birçok etkinlikle İsrail protesto edilmiş, eylem, yürüyüş ve mitinglerle Gazze direnişine ve Hamas'a destek olunmuş, hükümet İsrail'le ilişkiyi kesmeye çağrılmıştır. "Gazze'yi Görmek İçin Işıkları Söndürün" sloganıyla başlattığımız her akşam saat 20.00'de ışıkları 3 dk. söndürme etkinliğine halkımız önemli bir teveccüh ve katılım göstermiştir. Niksar yolu kavşağında farklı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlenen Gazze'ye yardım kermesinde TOKAD üye ve gönüldaşları yoğun bir görev ve sorumluluk almışlardır.

Bu savaş boyunca Türkiye hükümetinin verdiği tepkiler ayrı bir değerlendirme yapmayı gerektirmektedir. Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'e dönük sert çıkışlarına maalesef somut adımlarla hayatiyet kazandıramamıştır. Öfkeli ama çaresiz bir politikacı görüntüsü veren başbakanın "Bakkal dükkânı yönetmiyoruz", "Bekâra karı boşamak kolay" gibi çaresizliğini ele veren ve siyasi basiretsizliğinin ilanı mahiyetindeki âmiyâne açıklamaları talihsiz ve sorumsuz beyanlar olarak halkımız tarafından kaydedilmiştir. Bedel ödemeye hazır olan halkı anlamakta her zaman zafiyet gösterenler artık korkularının esiri olmaktan kurtulmalı, yerel ve küresel zulümlere meydan okuyacak adımları bir an önce atmalıdır.

İsrail'le birçok alanda askeri, stratejik ve ekonomik işbirliği içinde olan Türkiye'nin bu ayıplarını başbakanın temizleme şansı varken bu savaş sürecinde İsrail'le ilişkileri kesen Venezuela ve Bolivya devletlerinin yaptığını yapamaması büyük bir başarısızlıktır, halkımızı ve Müslümanları yaralayan büyük cesaretsizliktir. Esip gürleyen bir başbakan ya da hükümet imajı dünyadan takdir toplamış olabilir ancak somut adımlarla desteklenmeyen bu çıkışlar bir müddet sonra ciddiye alınmayacak ve hükümetle başbakanın zararına olacaktır.

Özellikle şunu belirterek açıklamamızı sonlandırmak istiyoruz: Yanan yıkılan evler, parçalanan çocuklar elbette vicdanlarımızı yaralayan, uykularımızı kaçıran büyük acılardır ancak bütün bunlara rağmen Gazze'deki büyük direnişe ısrarla dikkat çekmek ve bunu öne çıkarmak durumundayız. Yeryüzünde ilelebet hüküm süreceklerini zanneden müstekbirler, zorbalar Lübnan'daki Hizbullah mağlubiyetinden sonra bir kez daha mağlup olmuşlardır. Hamas ve Gazze'nin direnişi firavunlara boyun eğilmeyeceğinin ilanıdır. Ezilen bütün halklar Gazze direnişinin zaferiyle geleceğe dönük umutlarını tazelemişler, inancı ve vicdanı savunan Hamas da insanlığın yüz akı olmuştur.

Gazze halkının ve Hamas'ın zaferini tekrar tebrik ediyor, bu zaferin işgalci siyonist İsrail'in ve Amerika'nın ortadoğudan kovulacağı günler için önemli ve dev bir adım olduğunu söylemekten kıvanç duyuyoruz.

Cemil ARSLAN
Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD)
Yönetim Kurulu Üyesi