1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Nekbe Anmasında İki Ölü
Nekbe Anmasında İki Ölü

Nekbe Anmasında İki Ölü

İşgal devletinin kurulduğu ve Filistin nüfusunun yarısından fazlasının göçe zorlandığı 14 Mayıs 1948'den bir gün sonrasını Nekbe ilan eden Filistinliler, 'Büyük Felaket'i 66. yılında andılar.

15 Mayıs 2014 Perşembe 15:22A+A-

İşgal güçlerinin Batı Şeria'ya bağlı Ramallah'taki gösterilerde vurduğu 20 yaşındaki Musab Nuvara ve 17 Muhammed Ude, hastanede öldü. 

Hastane kaynakları ölen iki Filistinlinin de göğsünden vurulduğunu açıkladı. 

İşgal güçleri Beytüllahim yakınlarındaki Velace köyünde de göstericilere gazla müdahale etti. 

66. yıl

Gazze ve Batı Şeria'daki anma gösterilerinde Filistinliler topraklarına dönüşü sembolize eden anahtar figürleri taşıdı, 700 binden fazla Filistinlinin göçe zorlandığı günleri temsil eden kostümler giydi. 

Nekbe (Büyük Felaket), 1948'de Filistin nüfusunun yarısından fazlasının zorunlu göçe tabi tutulması ve siyonist İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullanılıyor.

Filistinli mülteciler, 19'u Batı Şeria'da, 12'si Lübnan'da, 10'u Ürdün'de, 9'u Suriye'de ve 8'i Gazze'de olmak üzere 58 kampta hayatlarını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler’in 2010’da yayımladığı rapora göre, Batı Şeria ile Gazze içinde ve dışında yaşayan Filistinli mültecilerinin sayısı 4,7 milyonu buluyor. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum