1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "NATO Türkiye'ye Verdiği Taahhütleri Yerine Getirmeli"
"NATO Türkiye'ye Verdiği Taahhütleri Yerine Getirmeli"

"NATO Türkiye'ye Verdiği Taahhütleri Yerine Getirmeli"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO'nun Türkiye'ye güvence tedbirleri başlığında verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

16 Haziran 2016 Perşembe 03:48A+A-

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO'nun Türkiye'ye güvence tedbirleri başlığında verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Işık, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları toplantısının ikinci gününde gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

NATO’nun Rusya ile ilgili iki kulvarlı bir stratejisi olduğunu belirten Işık, "Bir taraftan NATO hem kendi savunmasını güçlendirmeye hem de caydırıcılığını artırmaya yönelik tedbirlere başvuruyor. Diğer taraftan da Rusya ile diyalog kanallarını açık tutma, sorunları diyalogla çözme stratejisini izliyor. Biz de Türkiye olarak bu stratejiye katılıyoruz." diye konuştu.

Işık, caydırıcılık açısından NATO’nun Karadeniz'deki varlığının artırılmasına prensip olarak olumlu baktıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce net olarak ifade etti. Biz Karadeniz’in bir Rus gölü olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizim Türkiye olarak hedefimiz Karadeniz’in bir barış, huzur ve refah denizi olması. Türkiye’nin bütün stratejisi bunu sağlamaya yöneliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işık, devam edecek toplantıda, NATO’nun kendi alanında ve komşu alanlarda istikrarın sağlanması ve yayılmasına yönelik tedbirlerini görüşeceklerine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"NATO’nun 18 Aralık'ta Türkiye’ye karşı güvence tedbirleri başlığında bir paketi var. Bu paketle ilgili bazı uygulamalar hayata geçti, bazı uygulamaların da hayata geçmesini bekliyoruz. Bu noktada hava polisliği gibi Awacs uçaklarının uçması gibi, NATO deniz gücünün bizim Doğu Akdeniz limanlarına daha fazla gelmesi gibi Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu güvence tedbirlerini zaten 18 Aralık'ta NATO karara bağlamıştı. Bunların bir kısmı hayata geçti, diğer kısmının da hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor. Biz de bugün özellikle bu noktadaki NATO’nun verdiği taahhütlerin yerine gelmesi noktasında ilgili, zaten NATO Genel sekreteri ile yaptığımız görüşmede bu konuları dile getirdik. Bu noktada Türkiye verilen taahhütlerin yerine getirilmesini istiyor."

Siber savunma

Işık, siber savunma konusunda, "NATO artık fiziksel savunma kadar siber savunmayı da önemsiyor. Bu konuda çalışmalar çok önceden başlatılmış. Biliyorsunuz Türkiye NATO ittifakının önemli bir ülkesi olarak siber savunma komutanlığını kurmuş bir ülke. Yani siber savunmayı ana alan olarak belirledi. Türkiye'de nasıl Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetlerimiz varsa birde siber savunma kuvvetleri diyeceğimiz bir alanımız var. Türkiye bu konuda adımlarını çok önceden attı." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT