1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Nasrallah'ın Hicvedilmesi Lübnan'ı Gerdi
Nasrallah'ın Hicvedilmesi Lübnan'ı Gerdi

Nasrallah'ın Hicvedilmesi Lübnan'ı Gerdi

Lübnan'da bir TV kanalı Nasrallah taklidine yer verdi Ülkede olaylar çıktı.

01 Mart 2016 Salı 14:13A+A-

Al Jazeera'nin haberine göre; Ortadoğu'da birçok ülkede izlenebilen, Suudi Arabistan sermayeli MBC televizyon kanalında gösterilen bir eğlence programında Şii Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ı taklit eden bir komedyene yer vermesi Lübnan'da tansiyonu yükseltti. Wi-Fi adındaki programda Suudi Arabistanlı komedyen Halid Ferrac, Nasrallah kılığına girerek Hizbullah liderinin İran'la ilişkisini, Suriye devrimine yönelik tutumunu ve Yemen'le bağlantısını hicvetti. Hizbullah liderine yönelik hiciv yanlılarını sokağa döktü.

Lübnan'da aralarında başkent Beyrut'un Güney Dahiye bölgesinin de olduğu birçok bölgede Suudi Arabistan karşıtı eylemler düzenlendi.

Suudi Hanedanı'nın kınandığı ve Nasrallah'a destek verilen eylemlerde protestocular lastikleri yakarak barikatlar kurdu.

Sünni kesimden tepki

Sokakların kapatılmasına neden olan eylemlerin bazılarında Sünnilerin kutsallarının hedef alınması de, ülkede Sünnilerin tepkisne yol açtı. 

Lübnan Müslüman Âlimler Heyeti, Hizbullah protestolarında yapılan "hakaretleri" kınarken Sünni bakanların hükümetten istifasını istedi.

Hizbullah, 2013 yılında Suriye'deki iç savaşa katıldığını açıklamıştı. İran destekli örgütün Şam rejiminin yanında yer alması ülkede Şii-Sünni gerginliğine sebep olmuştu.

Suudi Arabistan hibesini iptal etti

Lübnan'ın Suudi Arabistan'ın İran'daki temsilciliklerinin saldırıya uğramasını kınayan Arap Birliği kararına çekimser kalması, Riyad'ın tepkisine neden olmuştu.

Suudi Arabistan bu kararın Lübnan'da devlet yönetiminde etkili olan İran destekli Şii Hizbullah'ın Riyad karşıtı tutumundan kaynaklandığını savunuyor.

Riyad, vatandaşlarına Lübnan'a seyahatleri konusunda uyarı yapmasının ardından birçok körfez ülkesi de benzer bir adım attı.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum