1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Nasrallah ve İran’dan Esed’e Tebrik
Nasrallah ve İran’dan Esed’e Tebrik

Nasrallah ve İran’dan Esed’e Tebrik

Lübnan’daki Hizbullah örgütünün Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Beşşar Esed’i kutladı. İran'da Cuma kıldıran Kirmani de Esed'i tebrik etti.

07 Haziran 2014 Cumartesi 03:47A+A-

Nasrallah, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki bir törende yaptığı konuşmada, Suriye devlet başkanlığı seçiminin son zamanlarda yaşanan en önemli olay olduğunu savundu.

Nasrallah, “Esed’e güvenini yineleyen Suriye halkını kutluyorum. Seçime katılım çok yüksek oldu. Bu katılım, Suriye halkı ve yönetimi için tarihi bir başarıdır” dedi.

Batı’nın, seçime engel olmaya çalıştığını öne süren Nasrallah, “Ancak tehditlere rağmen Suriye, kararından vazgeçmedi. Seçimler, Suriye’nin bir bütün olduğunu ve olmaya devam edeceğini gösteriyor” diye konuştu.

Suriye’yi yönetebilecek bir devletin var olduğunu söyleyen Nasrallah, şunları kaydetti:

“Suriye halkı, bu seçimlerde kendi geleceklerine kendilerinin karar vereceğini gösterdi. Kriz, Cenevre-1, Cenevre-2 konferansları veya ‘Esed istifa etsin’ çağrılarıyla değil ancak siyasi yolla çözülür. Askeri çözümün başarısız olduğu anlaşılmıştır.”

***

Bir Tebrik de İran’dan

İran’ın başkenti Tahran’da cuma namazını kıldıran Ayetullah Muvahhidi Kirmani, Suriye’de yapılan göstermelik seçimlerle yeniden devlet başkanlığına seçilen Beşşar Esed’i tebrik etti.

Cuma hutbesinde Suriye’deki seçimlere değinen Tahran Cuma Hatibi Ayetullah Kirmani, Esed’i tebrik ederek, “Caniler karşısında dik duran Suriye halkı, ABD’yi ümitsizliğe sürükledi ve bütün komploları hüsrana uğrattı” dedi.

Kirmani, Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Selahaddin eyaletine bağlı Samarra’da IŞİD’in saldırılarını da kınayan bir açıklama yaptı. Kirmani “Düşmana karşı uyanık olmak ve mezhepsel çatışmalara mahal vermemek lazım” şeklinde konuştu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in İran’ın P5+1 ülkeleriyle yürüttüğü müzakereleri değerlendirmesine dikkat çeken Kirmani, “batılı ülkelere bağlanmamak gerektiğini” belirtti.

İran heyetinin nükleer müzakerelerde usule riayet ettiğini belirten Ayetullah Kirmani, İslami onur korunarak nükleer alanda elde edilen bilimsel ilerlemenin devam etmesi gerektiğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum