1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Müslüman Liderler Sessizce İdam Ediliyor!
Müslüman Liderler Sessizce İdam Ediliyor!

Müslüman Liderler Sessizce İdam Ediliyor!

Toplumu baskı ve zulümle yönetmeye çalışan Bangladeş hükûmeti 63 yaşındaki Cemaat-i İslami lideri Mir Kasım Ali'yi de idam etti!

04 Eylül 2016 Pazar 15:36A+A-

Bangladeş’in katilleri Cemaat-i İslami liderlerinden 63 yaşındaki Mir Kasım Ali’yi hakkındaki idam kararını 30 Ağustos’ta onadıktan sonra dün akşam saatlerinde idam etti!

Mahkeme, 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan bazı olaylardan sorumlu tutulan Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararının temyizini reddetmişti. İç hukuk yolları tükenen davada Mir Kasım Ali'nin, yasalara göre af kararı için devlet başkanına başvuru hakkı bulunuyordu. Ancak avukatları, Mir Kasım Ali'nin özür dilemeyi reddettiğini söyledi.

abdulkadir_molla.jpg

Abdülkadir Molla Aralık 2013’te İdam Edildi!

Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla da Aralık 2013'te idam edilmişti.

Abdülkadir Molla, 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı döneminde “insanlığa karşı suç” işlemekle itham ediliyordu. Abdulkadir Molla’nın idamına başta Türkiye olmak üzere İslâm ülkeleri tepki göstermiş, haftalarca gösteriler düzenlenmişti. BM, idamları kınayarak, Bangladeş’e idamlardan dolayı “endişe” duyduğunu belirtmişti.

Erdoğan Bangladeş'i Aradı

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'yı arayarak, idam cezasının engellenmesini istemiş, Abdulkadir Molla'nın idam edilmesinin ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğine dikkat çekmişti.

Yalnız Allah'tan af dilerim. Başbakan bana can verecek değildir. Onun gibi münafık zihniyetli birinden af dilemem.

muhammed_kamaruzzaman.jpg

Kamuruzzaman Nisan 2015'te İdam Edildi!

Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kameruzzaman’a, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında “savaş suçu” işlediği iddiasıyla verilen idam cezası Nisan 2015’te infaz edildi.

Kamaruzzaman Şeyh Hasina’dan af dilemeyi reddetmişti:

“Yalnız Allah'tan af dilerim. Başbakan Hasina bana can verecek değildir. Onun gibi münafık zihniyetli birinden af dilemem. Hayalim Bangladeş'te İslâm'ın hâkimiyetidir. Ben belki göremem ama genç nesil hayalimi gerçekleştirecek inşallah. Sizler üzülmeyin, ağlamayın, inşallah cennette görüşeceğiz.”.

rahman_nizami.jpg

Rahman Nizami Mayıs 2016'da İdam Edildi!

Cemaat-i İslami'nin liderlerinden Rahman Nizami de geçtiğimiz mayıs ayında idam edildi.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan bazı olaylardan sorumlu olduğunu iddia ettiği Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükûmet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami hakkındaki kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.

Haksız İdam Gerekçeleri

İngiltereliler, 1887 yılında sömürge olarak kullandıkları Hindistan'dan ayrılırken, geriye üçe bölünmüş bir ülke bıraktılar: Hindistan, Pakistan ve Bangladeş.

Bangladeş'in ayrılma sürecinde, birliği savunarak bölünmeye karşı çıkan müslüman liderler bir araya gelerek, Cemaat-i İslami’yi kurdular.

1971 yılında batının desteklediği ayrılıkçı hareket Pakistan'dan ayrılıp bağımsız Bangladeş’i kurmak için iç savaş çıkarttığında Cemaat-i İslami üyeleriyle birlikte dönemin müslüman âlimleri ayrılmaya karşı durmuşlardı. O dönemin gazete ve dergilerinde yayımlanan meşhur sloganlarda müslümanlar, “Daha çok birlik olmak yerine niye daha ufak parçalara bölünüyoruz?” diyerek ayrılmaya karşı net bir tavır sergilemişlerdi.

Şu an yönetimde olan laik rejim, Cemaat-i İslami liderlerini, o dönemde yürüttükleri faaliyetleri gerekçe göstererek idam ediyor. Aralık 2013’te idam edilen Abdulkadir Molla ve yine idam edilen Muhammed Kameruzzaman da ayrılıkçı savaş sırasında birleşmeyi telkin ettikleri için “savaş suçu” işlemekle suçlanıyor ve bu sebeple idam ediliyorlar.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum