1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi’ye Casusluk Suçlaması ve Hapis Kararı
Mursi’ye Casusluk Suçlaması ve Hapis Kararı

Mursi’ye Casusluk Suçlaması ve Hapis Kararı

Mısır Başsavcılığı, Mursi hakkında casusluk, mahkum ve resmi yetkilileri öldürmek ve askerleri kaçırmak suçlamasında bulundu!

26 Temmuz 2013 Cuma 11:44A+A-

Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin “Ülkede düşmanca eylemler yürütmek ve Hamas hareketiyle casusluk çalışmalarında bulunmak” suçlamasıyla 15 gün hapsine karar verildi.

Mısır Savcılığı, Mursi hakkında ''resmi yetkili ve mahkumları öldürmek ve askerleri kaçırmak'' suçlamasında bulundu. Suçlamalar arasında 'Hamas'la birlikte komplo kurmak' ifadesi de yer aldı.

Mursi hakkındaki bu ithamın BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un serbest bırakılma çağırısından hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Darbeci Sisi yönetimi bu gözaltı kararıyla, Mursi'nin tutsaklığına kılıf uydurmaya çalışıyor.

Mursi'ye yöneltilen suçlamalar arasında, "Hamas ile işbirliği yaparak ülkedeki güvenlik güçlerine ait merkezlere saldırılar düzenlemek, hapishaneleri basarak kamuya ait binaları tahrip etmek, Vadi en-Natran Hapishanesi'nde kasıtlı olarak yangın çıkarmak, hapishaneden firar etmek ve tutukluların kaçmasına yardımcı olmak, hapishane kayıtlarını imha etmek, emniyet görevlilerini öldürmek ve kaçırmak" gibi ithamlar yer alıyor.

Tutukluluk Süresi 15 Günde Bir Yenilenebiliyor

Muhammed Mursi'ye verilen 15 günlük hapis cezası, kendisine yöneltilen farklı suçlamalar gerekçe gösterilerek tutukluluk süresi bitiminde yenilenebiliyor. Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in tutukluluk süresi de hakkındaki farklı suçlamalar gerekçe gösterilerek her 15 günde bir yenileniyor. Mübarek’in tutukluluk süresi, en son 1 Temmuz 2013'te, hakkında "El-Ahram gazetesinin hediyelerine el koyma" suçlamasıyla devam eden soruşturmanın tamamlanması amacıyla 15 gün uzatılmıştı.   

Eski Rejim İntikam Alıyor

Müslüman Kardeşler Teşkilatı resmi sözcüsü Cihad el-Haddad, yaptığı basın açıklamasında, 2011 yılında halk ayaklanmasının ardından devrilen Mübarek yönetimine atıfta bulunarak, "Mursi'ye yöneltilen suçlamalar, eski rejiminin intikam alması gibi görünüyor. Yaşananlar, eski rejimin güçlü bir şekilde geri dönüşünün göstergesidir" dedi.

Hamas liderlerinden Salah el-Berdevil, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye isnad edilen suçlamalar aracılığıyla Hamas isminin Mısır'daki çekişmelere sokulmasından rahatsız olduklarını belirtti.

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum