1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi Mahkemeye Rabia İşaretiyle Yanıt Verdi (VİDEO)
Mursi Mahkemeye Rabia İşaretiyle Yanıt Verdi (VİDEO)

Mursi Mahkemeye Rabia İşaretiyle Yanıt Verdi (VİDEO)

Mursi, mahkum elbisesi giymeyi reddetti. Takım elbiseyle geldiği mahkemede başkana Rabia işareti yaparak "Senin meşru başkanın benim" dedi.

04 Kasım 2013 Pazartesi 12:59A+A-

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanacağı yere takım elbiseyle geldiği belirtildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mursi, tutukluların kıyafeti olan "beyaz elbiseyi" giymeyi reddetti.

Yargılanacağı yere takım elbiseyle gelen Mursi'nin davayla ilgili evrakları imzalamayı reddettiğini de kaydedildi.

Mursi'nin duruşmada esnasında "Rabia işareti" yaparak, mahkeme başkanına, "Senin meşru başkanın benim, hükmü geçersiz olan sensin" dediği ifade edildi.

İhvan Liderleri Sloganlarla Geldi

Öte yandan, duruşma salonunda, sanıklardan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Aryan ile İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci'nin de aralarında bulunduğu bazı sanıkların, duruşma başlangıcında, mahkeme aleyhinde slogan attığı belirtildi.

Yargı kaynakları, sanıkların "Yargılama geçersizdir" ve "Ordu yönetimi düşsün" şeklinde sloganlar attığını ve "Rabia işareti" yaptığını da dile getirdi.

Sanık yakınları katılmadı

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davaya, İhvan liderlerinin yakınları, "mahkeme canlı yayınlanmadığı" gerekçesiyle katılmadıklarını açıkladı.

Mursi döneminin Cumhurbaşkanlığı Büro Sorumlusu Ahmed Abdulati'nin eşi Mina el-Mısri, duruşma canlı yayınlanmadığı ve mahkemenin meşruiyetini tanımadıkları için katılmaktan vazgeçtiklerini belirtterek, "Adalet nerede? Burada adaleti çağrıştıran hiçbir şey yok. Bu mahkemenin meşruiyetini tanımıyoruz" dedi.

Duruşmanın canlı yayınlanmamasının, Mursi'nin meşruiyetini ve iradesini kırma amacı taşıdığını ifade eden Mısri, "Allah'ın izniyle Mursi'nin iradesine zarar veremeyecekler" diye konuştu.

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan'ın oğlu ise duruşmaya resmi katılım izni alamadıklarını ifade ederek, duruşmanın canlı yayınlanmamasının da yargılamanın güvenilirliğini kaybettiğini bu nedenle katılımlarının söz konusu olmadığını söyledi.

Kardeş Mursi: Bu yargılama intikam için yapılıyor

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, kardeşinin herhangi bir suç işlemedeğini belirterek, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi. 

AA muhabirine konuşan kardeş Mursi, söz konusu mahkemenin geçersiz olduğu ve herhangi bir delile dayanmadığını ifade ederek, bu yargılamanın "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) intikam almak için" yapıldığını savundu.

Kendisinin Şarkiye'den ayrılmasına ve ağabeyinin duruşmasına katılmasına izin verilmediğini ifade eden kardeş Mursi, "Şarkiye'den mahkemenin olacağı Kahire'ye yönelik çıkışlar, pazar gününden bu yana kapatıldı" diye konuştu.

Hüseyin Mursi, duruşmanın yapılacağı mahkemenin önünde düzenlenecek gösterilerin her zamankinden daha güçlü olacağını beklediğini de dile getirdi.

Mursi'yi aklayacak

Öte yandan, Mısır'da 2012 yılında geçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü isimlerinden ve Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdulmunim Ebu'l Futuh, Mısır halkının kendi iradesini hakir görenleri lanetleyeceğini, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ise aklayacağını belirtti.

Futuh, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında yaptığı açıklamalarda, "İçlerinde yargıçların da bulunduğu onurlu Mısırlılar, komik mahkemede, seçilmiş ilk Mısır Cumhurbaşkanını aklayacak, halkın iradesini aşağılayanları lanetleyecek" ifadelerini kullandı.

Protestoculara müdahale

Mısır güvenlik güçleri, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin doğduğu kentte, yargılanmasını protesto eden göstericilere müdahale etti.

HABERE YORUM KAT