1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi, Eski Rejim Yanlılarına Meydan Okudu!
Mursi, Eski Rejim Yanlılarına Meydan Okudu!

Mursi, Eski Rejim Yanlılarına Meydan Okudu!

Mursi: "Ülkeyi karıştırmak için silah kullanan eski rejim kalıntıları hiçbir şekilde Mısır topraklarına dönemeyecek!"

07 Aralık 2012 Cuma 11:02A+A-

Mısır'daki Mursi karşıtı göstericiler, dün 6 İhvan mensubunun ölümüne yol açmışlardı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "ülkeyi karıştırmak için silah kullanan eski rejim kalıntılarının hiçbir şekilde yeniden Mısır topraklarına dönemeyeceğini" söyledi.

Yaşanan çatışmaların ardından Mısır devlet televizyonundan halka seslenen Mursi, "Siyasi muhalefet adı altında yaşananlar elem verici, fakat ne olursa olsun zulüm ve fesat yıllarından sonra halkın iradesi yönetimde olacak. Ülkeyi karıştırmak için silah kullanan eski rejim kalıntıları hiçbir şekilde yeniden Mısır topraklarına dönemeyecek" dedi.

Bütün Mısırlıların eşit durumda olduğuna dikkati çeken Mursi, ülkedeki ölüm ve saldırılara müsaade etmeyeceklerini, silah ve molotof kullanarak insanları öldüren ve yaralayanların cezasız kalmayacağını söyledi.

Kamu Binalarına Saldırmak “Barışçıl” Değil!

Mursi, "Cumhurbaşkanlığı aracına saldırdılar, bir şoför ağır şekilde yaralandı. Barışçıl gösteri demek kamu binalarına saldırmak mıdır? Milletin iradesi, şiddetle değil diyalogla ortaya çıkar" dedi.

Mursi sözlerini şöyle sürdürdü: "Gösterileri karıştırmak isteyen 80 kişi silahla yakalandı.
Yakalananlar, eski rejimle bağlantılı kişiler. Onlara para ve silah temin ediyorlar. Hem Mısır içerisinden hem Mısır dışarısından para desteği geliyor. Olaylarla ilgili savcılık soruşturmaya devam ediyor. Yakalananların ifadeleri doğrultusunda her şey ortaya çıkacak."

Muhalefetin arasına eski rejimle bağlantılı olanların karışmaya çalıştığını ifade eden Mursi, "Yasal düzenlemeler, yargıyı engellemek anlamına gelemez. Yargıya saygımızı gösteriyoruz. Devletin kanunlarını korumak için onları destekliyoruz. Yasal düzenlemelerin iptalini yasaklayan 6. madde sadece ülkeyi korumak için konuldu" diye konuştu.

Mursi, 6. maddede ısrarcı olmadığını ve muhaliflerle diyalog görüşmesinin ardından, varılacak karara göre söz konusu maddeyi iptal edebileceğini kaydetti.

Mısır'daki siyasi muhalefeti, kanun adamlarını, simge isimleri ve devrimci gençlik hareketlerini cumartesi günü gerçekleşecek Ulusal Diyalog Toplantısı'na davet eden Mursi, 15 Aralık'ta yapılacak referandumun tam tarihinde yapılacağını sözlerine ekledi.

Müslüman Kardeşler'den Açıklama

Öte yandan Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde dün meydana gelen çatışmalara işaret ederek, "Yasal olanı devirmek için kurdukları komployu etkisiz hale getirdik" dedi.

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmek için kurulan komplodan, devrimin yoluna taş koyanlar sorumludur. Bu kimseler, Mısır halkından yağmaladıkları haram paraları kullanır, kendi çıkarlarını milli çıkarlardan üstün tutarlar" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na zorla girmeye çalışanların şu an sorgulandığı, girmeye çalıştıkları yerin devletin bir sembolü, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nın merkezi olduğu vurgulandı.

İhvan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi ve kararlarına destek için barışçıl gösteri düzenlediği belirtilen açıklamada, "Ne var ki karşımızda silah, molotof kokteyli, göz yaşartıcı bomba ve kesici aletlerle donatılmış bir kalabalık bulduk. Bunların arasında keskin nişancı da vardı. 5 kişiyi kaybetmemize ve bin 500 kişinin de yaralanmasına sebep oldular" denildi.

Mursi'nin Evini Sardılar

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Mısır'ın kuzeyindeki Nil Deltası bölgesinde bulunan evinin önünde protesto eylemi düzenleyen göstericiler ve polis arasında meydana gelen arbedede onlarca gösterici yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Mursi'nin evinin etrafında oluşturulan güvenlik bariyerinin göstericiler tarafından yıkılmasıyla göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Polis, Mursi'nin evine yaklaşmak isteyen göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis araçlarına zarar veren göstericilerden 8'i gözaltına alındı.

Zagazig Üniversitesi Hastanesi'nden bir yetkili, göz yaşartıcı gazdan etkilenen onlarca kişinin ambulanslarla hastaneye getirildiğini söyledi.

Bir görgü tanığı da olaylar sırasında Mursi'nin küçük oğlu Abdullah'ın evde olduğunu ileri sürdü.

Olaylar sırasında Mursi'nin evinde birinin olup olmadığına dair henüz resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı.

(Ajanslar)

 

HABERE YORUM KAT