1. HABERLER

  2. HABER

  3. Muhammed Kutub Vefat Etti
Muhammed Kutub Vefat Etti

Muhammed Kutub Vefat Etti

İslam aleminin önemli düşünürlerinden Muhammed Kutub, sürgün yaşadığı Mekke'de tedavi gördüğü hastanede vefat etti

04 Nisan 2014 Cuma 11:57A+A-

Mısırlı İslam alimi, İhvan-ı Müslimin'in idam edilen liderlerinden Seyyid Kutub'un kardeşi Muhammed Kutub, Mekke'de tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

İslam aleminin tanınmış düşünürleri arasında ismi geçen Muhamed Kutub islam düşüncesi ve sanatıyla ilgili eserleriyle tanınıyor. Bazı kitapları Türkçeye de çevrilen Kutub, 1919 yılında Mısır'da doğdu. Ağabeyi Seyyid Kutub ile birlikte hükümeti devirmek istediği ve Mısır'ın politik ve kültürel liderlerine yönelik suikast tertipçiliğinde bulunduğu iddiası ile tutuklandı. Ağabeyi idam edilirken o hapis cezasına çarptırıldı. 1966'dan 1972'ye kadar cezaevinde yattı. Ardından diğer Müslüman Kardeşler üyeleri ile birlikte Suudi Arabistan'a iltica etti.

Çağdaş Dünyaya İslami Bakış, Çağdaş Fikir Akımları, Çağdaş Konumumuz, İnsan Psikolojisi Üzerine Etüdler, Hanım Sahabiler, Biz Müslüman mıyız?, Alemlere Rahmet Hz. Muhammed kitapları Türkçe'ye tercüme edilmişti.

Dünyabülteni

Muhammed Kutub'un Hayatı

Muhammed Kutub 1919 yılında Mısır’ın Asyut şehrinde doğmuş. Babası Hacı İbrahim Kutub Asyut’a bağlı Kâlia köyünde sayılan birisi olarak bilinmektedir. 

Muhammed Kutub, Seyyid Kutub’un en küçük kardeşidir. Diğer kardeşleri ise Nefise, Emine ve Hamide Kutub’tur. 

Muhammed Kutub liseyi bitirdikten sonra, Kâhire üniversitesi, İngiliz filolojisi bölümünü ve Yüksek öğretmen okulunu bitirmiş. Üniversite yıllarında bir yandan psikoloji üzerine eğitim görürken, öte yandan da İslami araştırma ve incelemelerde bulunmuştur. 

Son yaptığı görev ise Mekke'de Ümmü-l Kur’a üniversitesinde İslamiyet mukayeseli dinler profesörü. Ayrıca Muhammed Kutubun akademik çalışma yapan öğrencilerin araştırmalarını yönettiği biliniyor.

Muhammed Kutub, eserlerinde özellikle “ilim” adıyla Müslümanlar arasında yerleştirilmek istenen ateizm ve onun uzantıları durumundaki belli başlı çağdaş fikir adımlarıyla hesaplaşarak, Müslümanları böylesi düşüncelere karşı uyanık bulunmalarını sağlamaya çalıştığı biliniyor.

Muhammed Kutub’un 20 yi aşkın eseri var ve çoğu Türkçeye çevrildiği için Türkiye de tanınan bir İslam Mütefekkiridir… 

Kendisiyle yapılan bir röportajda ”O kendini Osmanlı olarak gören biri ” denilmiştir. Bu yüzden İstanbul’u mesken tutmuş, yıllarca her yılın bir kısmını İstanbul Beylerbeyin'de geçirirmiş. 

Muhammed Kutub abisinin kendisine tefekkür ve yazarlık konusunda rehberlik yaptığını söylüyor ve.“Merhum Seyyid sayesinde İslami bir yazar olarak intişar ettim.”diyor. 

Muhammed Kutub’un hapsi: 

Muhammed Kutub’un 7yıla yakın hapiste kaldığı ve abisinin mücadelesine ortak olduğu biliniyor. Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnâsır yönetimine karşı verdiği mücadeleden dolayı 1954 yılında hapse giren Muhammed Kutub 1955 yılında serbest bırakılmış. Ancak 1965 yılının Ağustos ayında tekrar tutuklanmıştır.

Kutub’un tutuklanmasını Zeynep Gazali şöyle anlatır:” 5 ağustos günü Seyyid Kutub’un tutuklandığını öğrendim. Muhammed Kutub’ta zaten birkaç gün evvel tutuklanmıştı.” 

Zeynep Gazali zindanlardayken ona soruyorlar: Muhammed Kutub’un teşkilatı nedir? Diye. 
Cevap veriyor :” Daha önce bunun cevabını verdim Muhammed Kutub’un teşkilatı olmadığını, sadece İslam konusunda yazan bir araştırmacı olduğunu söyledim. Bütün işi insanlara doğru yolu göstermektir. Müslümanlara İslam düşüncesini açıklamak ve anlatmaktır. İnsanlar bunu öğrendikten sonra inandıkları ve tercih ettikleri şekilde davranırlar.” dedim, diyor… 

Seyyid Kutub kardeşi Muhammed ‘in hapse atılmasını şöyle anlatır: 
“29 Temmuz da kardeşim Muhammed tutuklandı. Ben de 2 veya 3 Ağustos ta Kahire’ye geldim. Muhammed’i arayan polisler 2 gün önce evin her tarafını didik didik etmişlerdi. 

Kahire'ye gelir gelmez yeğenlerimden Azmi Bekr veya Rıfat Bekr’den biri ile Yüzbaşı Ahmed Rasih’e bir yazı göndererek Muhammed’in durumunu karakoldan sordum. Yazıda kanunsuzca tutuklanan ve nerede olduğunu bilmediğimiz Muhammed’in tutuklanmasını ve hastalığıma karşın evde bana yapılan muameleyi şikâyet ettim. Çünkü iki gün önce gece yarısı emniyet görevlileri pencereden girerek evimizi zorla aramış ve bana insanlık dışı hakaretler yapmıştı… 

Gönderdiğim şikâyet dilekçesinde, Bertrand Russell’in (ünlü İngiliz filozofu) hükümeti eleştirdiği için tutuklanırken gördüğü muamele ile Muhammed’in tutuklanması sırasında gördüğü muamele arasında karşılaştırma yaparak dağlar kadar fark bulunduğunu, oysa Muhammedin de onun gibi bir düşünür ve yazar olduğunu belirttim. Hiç olmazsa Muhammedin nerede tutuklu bulunduğunu öğrenmek istediğimizi de ekledim. Bu dilekçeden 5 gün sonra 9 Ağustos günü ben de tutuklandım.” 

Hayatını ilim ve irşada adamış bir mütefekkir olarak tarif edilen ve uzunca bir süredir Medine'de sürgün yaşayan Muhammed Kutub yakın zamanda Mekke'de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. (incanews)


Muhammed Kutub İçin Gıyabi Cenaze Namazına Davet

İnna lillahi ve inna ileyhi raci'un...

İslam hareketin öncü alimlerinden Muhammed Kutub Mekke’de tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Muhammed Kutub despot Mısır rejimine karşı verdiği mücadeleden dolayı yıllardır yurtdışında sürgün hayatı yaşıyordu. O, tıpkı İhvan-ı Müslimin'in idam edilen liderlerinden ağabeyi Seyyid Kutub gibi diktatörlüğe karşı mücadele dolayısıyla uzun yıllar Mısır zindanlarında kalmış bir alim idi.

Türkçeye de birçok kitabı çevrilen Muhammed Kutub dünya Müslümanlarının sorunlarını ele alan birçok kitaba imza attı. Türkiyeli Müslümanlar bilinçlenme süreçlerinde katkısı olan bir Müslüman olarak onu daima hayırla yad edeceklerdir.

Bizler, başta Seyyid Kutub olmak üzere Kutub ailesinin diğer fertleri gibi onun da tevhid dini olan İslam'a hizmet ettiğine şahidiz. Rabbimiz de şahit olsun.

İslami hareketin mücadeleci alimlerinden Muhammed Kutub’a Rabbimizden rahmet diliyoruz. İslam ümmetinin başı sağ olsun!

Tarih: 5 Nisan Cumartesi 2014

Saat: İkindi Namazını Müteakip

Yer: Fatih Camii

Türkiyeli Müslümanlar

HABERE YORUM KAT

13 Yorum