1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhalifler Akdeniz Kıyısında İlerliyor
Muhalifler Akdeniz Kıyısında İlerliyor

Muhalifler Akdeniz Kıyısında İlerliyor

Suriye’de muhalifler, Esed ailesinin kenti Lazkiye'ye doğru ilerliyor. Rejim güçleri ise İdlib'teki güçlerini Lazkiye'yi savunmak için bölgeye kaydırdı. Muhalifler, kıyı şeridine açılan yolların kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

28 Mart 2014 Cuma 12:18A+A-

Al Jazeera muhabiri,  Neb-in bölgesinin savunmasını yapan rejime bağlı Ulusal Savunma Birliği’nin ağır kayıplar vererek, Lazkiye’ye doğru geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi. Çatışmalarda çok sayıda Şebbiha üyesi öldürüldü, ele geçen askeri noktalarda bulunan silah ve mühimmata da el kondu.

Muhaliflere göre Neb-in bölgesinde yaşanan çatışmalarda rejim güçlerinden 40, muhaliflerden ise 11 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar aralıksız devam ediyor.

Şam yönetimi Lazkiye’ye ilerlemeye devam eden muhalifleri durdurmak için diğer bölgelerden takviye güçleri bu bölgeye sevk etmeye devam ediyor. İdlib’te bulunan ağır silahların bir kısmı nakledilerek, Lazkiye’de sahile açılan yolların dağlık kesimlerine yerleştirildi.  

Lazkiye bölgesinde bulunan Kastal, Maaf ve Nebı kasabalarının dış kesimlerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bu bölgeler muhalif grupların 26 Mart’ta düzenledikleri saldırı sonucu ele geçirilmişti. Rejim kasabaları havadan ve karadan bombalıyor.

Lazkiye’nin Cebel Türkmen bölgesinde bulunan Kebir kasabasının rejime ait uçaklar tarafından bombalaması sonucu yedi İslami Cephe üyesi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı. Kasaba İslami Cephe'nin kontrolünde bulunuyor.

Diğer bölgeler

Hür Suriye Ordusu (HSO) Hama kentinde rejime bağlı Şebbiha milislerinin kullandığı bir binaya bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda iddialara göre çok sayıda milis öldü.

Kente bağlı Merek kasabasında ise muhalifler ile rejim güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. Esed’e bağlı bir devriye birliğine saldırı düzenlendi. Muhaliflere göre çok sayıda asker öldürüldü, kullandıkları iki askeri araç tahrip edildi.

Muhalifler İdlib kentine bağlı Han Şeyhun bölgesindeki Hızane kasabasında bulunan rejime bağlı bir askeri birliğe saldırı düzenledi.  Saldırıda HSO’ya Nusra Cephesi üyeleri de destek verdi.  Çıkan çatışmalarda çok sayıda askeri araç tahrip edildi. Bölgede bulunan muhalif kaynaklara göre çatışmalar devam ediyor.

Halep kentinde de muhalifler ile Esed’e bağlı birlikler arasında çatışmalar devam ediyor. Perşembe gecesi muhaliflerin düzenlediği saldırılarda Şeyh Neccar semtinde beş rejim askeri öldürüldü.  

Şam yakınlarında bulunan Zebadani ve Duma kentlerine rejime bağlı savaş uçakları bombalı saldırı düzenledi. Muhaliflere göre saldırılarda çok sayıda ev isabet aldı, birçok sivil yaralandı. 

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT