1. HABERLER

  2. HABER

  3. Muhalif Nusayriler İstanbul'da Toplandı
Muhalif Nusayriler İstanbul'da Toplandı

Muhalif Nusayriler İstanbul'da Toplandı

Suriyeli muhalif Alevi (Nusayri) gruplar, 'Suriye'nin Yarını' adlı yeni bir siyasi oluşuma gitmek için İstanbul'da toplandı. Daha güçlü ve birleşik bir muhalif kitlenin oluşması için çaba harcayan SMDK toplantıya destek vererek, Nusayrileri dışlamadıkları

21 Kasım 2015 Cumartesi 20:49A+A-

Can Hasasu / Al Jazeera

Suriye'nin Esed ve muhaliflerin yönetimindeki bölgeleri ile, yurtdışında yaşayan Alevi toplum semsilcileri İstanbul'da bir araya geldi. Suriye sorununa uluslararası arenada çözüm arayışlarına gidildiği bir dönemde Suriyeli muhalif Aleviler (Nusayriler) 'Suriye'nin Yarını' (Ğed Suriye) adı altında yeni bir siyasi oluşuma gidiyor. 

'Hepimizi bir araya toplayan özgür bir vatan' sloganıyla yola çıkan 'Suriye'nin Yarını' hareketi Alevilerin Sünniler ile birlikte yaşadığı bir Suriye istiyor. 

Hareketin kurucusu Suriyeli yazar Fuad Hmera. Lazkiyeli olan Hmera Suriye’deki ayaklanmanın ilk günlerinden yana muhalifleri destekledi. O’na göre Esed ailesi Suriye’yi rehin aldı ve özgür bir ülkede yaşamak için ailenin hegemonyasına son vermek gerekiyor:

“Esed rejimi Alevileri temsil etmiyor. Alevileri kullanıyor ama kesinlikle yalnızca kendi menfaatleri ve varlığı için çaba gösteriyor. Baas Partisi’ni bile yozlaştırdılar. Suriyelilerin çıkarına olan şey birlikte hareket etmemiz. Suriye tarih boyunca uygarlıkların geçiş bölgesi oldu. Her mezhep, her etnik grup diğerinden bir parça taşıyor. Bölünmemiz hepimizin bir parçasını yitirmesi anlamına gelir”.

Suriye’de barışçıl gösterilerin yapıldığı dönemde Hmera, muhalifleri desteklediği için, Esed yönetimi tarafından gözaltına alındı. Hmera daha sonra serbest kalsa da Esed yönetimi altındaki bölgelerde Alevilerin de baskı altında olduğunu iddia ediyor ve şunları söylüyor:

“Kuruluş toplantımıza katılan arkadaşların bir kısmı Suriye’den geldi. Bazıları da Esed yönetimindeki bölgelerden. 23 arkadaşımız çıkışlarına izin verilmediği için burada olamadılar. Buraya gelenler de basın tarafından görüntülenmek istemiyor. Olay artık kenti çıkarlarını korumak için dış güçlerle çalışan bir ailenin ayakta kalma mücadelesine döndü. Bunun Suriyeliler hiç bir faydası olmaz”

SMDK’da Suriyeli Alevilere destek

‘Suriye’nin Yarını’ hareketinin kuruluş toplantısında katılan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) başkanı Halit Hoca, ulusal koalisyonun her dinden, mezhepten ve etnik gruptan Suriyeliye açık olduğunun altını çizdi:

“Nusayri oluşumla baştan beri irtibatımız vardı. Ancak bu bağlantımız ne yazık ki diasporadaki Aleviler ile sınırlıydı. Suriye içindeki kitleye ulaşmakta sıkıntı çektik. Bugün tanık olduğumuz toplantıda bir çoğu Suriye’den gelmiş tanınmış, etkili isimler gelip kendi siyasi oluşumlarını kuruyor. Biz SMDK olarak, Nusayrilerin  siyasi çözümde yer alması gerektiği düşüncesindeydik. Bugün inşallah bu isteğimiz gerçekleşmiş oldu”.

Suriye'nin Yarını hareketini SMDK içinde veya paralel bir çizgide görmeyi istediklerini söyleyen Hoca, İstanbul'daki toplantıdan sonra, Riyad toplantısında da Sruiyeli Alevilerin olmasını istediklerini belirtti:

"Riyad toplantısında SMDK dışındaki diğer muhalif gruplar ve sivil toplum kuruluşları ile, siyasi ve dini figürlerle bir araya geleceğiz. Pozisyonlarımızı birleştirip, yeni bir Cenevre süreci olacaksa, rejimin karşısında birlikte oturmak istiyoruz".

Suriye'nin Yarını hareketinin iki gün sürecek kuruluş toplantısının ardından bir basın toplantısı ile Suriyeli Alevi muhaliflerin kendilerini nasıl bir siyasi paltformla temsil edecekleri, kesin hatlarıyla ortaya çıkmış olacak. 

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT