1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Muhacirlere Yapılan Hukuksuzluklar Son Bulsun!
Muhacirlere Yapılan Hukuksuzluklar Son Bulsun!

Muhacirlere Yapılan Hukuksuzluklar Son Bulsun!

Uluslararası Adalet Platformu / Türkistan Birliği / Muhacirler Platformu Pendik'te IŞİD operasyonu yapılan adreste "Muhacir ve Ensar Kardeşlik Günü" etkinliği düzenledi.

26 Ekim 2015 Pazartesi 19:51A+A-

Uluslararası Adalet Platformu / Türkistan Birliği / Muhacirler Platformu tarafından yayınlanan basın açıklamasının tam metni:

Türkiye'de yaşayan Türkistanlı mültecilerin sıkıntıları her gün artarak devam ediyor. Orta Asya'da yer alan Türki cumhuriyetlerin başlarında bulunan idareciler, Arap Baharı ile devrilen diktatörleri dahi aratır uygulamalara imza atıyorlar. Uluslararası toplum ise reel politik gereği bu coğrafyaya sırtını dönmüş durumda. Sesini dünyaya duyuramayan Türkistanlı Müslümanlar ise çareyi ülkelerini terk etmekte buluyorlar. Dinlerini daha rahat yaşayabilmek için ülkelerini terk eden bu kişilerin en çok sığındıkları ülke Türkiye. Bu nedenle Türkiye'ye sığınan 60.000'den fazla Türkistanlı mülteci bulunmaktadır. Mevcut hükümetin yanlış ve yetersiz politikaları nedeniyle bu mülteciler uzun zamandır Türkiye'de oturum izni olmadan (kaçak) olarak yaşamaktadırlar.

Oturum izni olmayan bu mültecilerin çalışma izinleri de bulunmamaktadır. Temel insani ihtiyaç olan sağlık ve eğitim hizmetlerinden dahi faydalanamamaktadırlar. Türkiye'de faaliyet gösteren bazı yardım kuruluşlarının ve duyarlı vatandaşların yardımları ile geçimlerini sağlayan bu mülteciler, birçok konuda mağduriyet yaşamaktadırlar.

Çocuklarını resmi okullara gönderemeyen Türkistanlı mülteciler, kendi imkânları ile muhacir okulları açmakta ve çocukların eğitim almalarını sağlamaktadırlar. Özellikle Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye gelmeleri ile bu tarz eğitim mekânları başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde açılmıştır.

17 Ekim Cumartesi gecesi İstanbul/Pendik'te IŞİD operasyonu adı altında basılan 3 adres de yukarıda bahsettiğimiz gaye doğrultusunda açılmış 3 muhacir okuludur. Bu okullarda 7 ile 18 yaş arası çocuklar Anlayarak Kuran'ı Kerim okumakta ve ezberi yapmakta, Arapça ve İslami İlimler (fıkıh, hadis, siyer vb.) öğrenmektedirler. Pendik Belediyesi ve o çevrede bulunan muhtarlıklar bu okulların varlığını bilmektedirler. Özel harekât polisleri tarafından basılan bu 3 mekana daha önce defalarca polisler gelmiş ve bu mekanların IŞİD vb. herhangi bir grupla ile örgütsel veya fikirsel bir bağının olmadığını görmüşlerdir.

Tüm bunlara rağmen bu 3 mekan, helikopter desteği ile düzenlenen operasyonda kapıları kırılarak basılmış, 9 yaşındaki çocuklar IŞİD suçlaması ile gözaltına alınarak karakola götürülmüştür. Operasyon sonrası yapılan hatayı polis de fark etmiş ve avukatların yardımı ile 18 yaşın altında olan mülteci çocuklar serbest bırakılmıştır.

Operasyon gecesi Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolüne götürülen bazı mültecilere polis tarafından sert davranılmıştır. Aynı saatlerde hastanede bulunan vatandaşlar, polisin saldırgan tutumlarına ve "Bunlara dayak atmalı, bunlar bu dilden anlıyor" sözlerine şahit olmuşlardır.

Türkistanlı mültecilerin yalnız olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Avukat arkadaşlarımızın yapılan bu hukuksuz operasyon ve tutumları takip edeceğini ve gerekli davaları açacağını buradan duyuruyoruz. Aynı şekilde iftara haber hazırlayarak mültecileri mağdur eden ve PKK vb. terör örgütlerine hedef gösteren ve hatalarını fark ettikleri halde düzeltme yapmayan basın kuruluşları hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılacağını belirtmek istiyoruz.

1) 17 Ekim günü yapılan operasyonda gözaltına alınanların tamamı savcılık tarafından serbest bırakılmıştır. Türkiye’de oturum izni olmadıkları gerekçesi ile Kumkapı Yabancı Şube'ye götürülen mülteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır. Polislerin mültecilere yönelttiği tehditler ve baskılar sona ermelidir.

2) Türkistanlı mültecileri mağdur eden ve İslam düşmanı basına malzeme olarak sunan bu operasyona izin veren yetkililer görevlerinden alınmalı ve haklarında soruşturma açılmalıdır.

3) Yalan haberler ile Türkistanlı mültecilere iftira atarak karalama kampanyası yürüten basın organları ortaya çıkan gerçekleri de haber yaparak, tekzip yayımlamalıdırlar.

4) Türkistanlı mültecilerin Türkiye'deki konumları yeniden değerlendirilmeli ve oturum izni almaları için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.
25 Ekim Pazar günü Türkistanlı mülteciler Pendik'te IŞİD operasyonu yapılan bu adreste "Muhacir ve Ensar Kardeşlik Günü" etkinliği düzenlemiştir. İstanbul’un çeşitli semtlerinden ve komşulardan gelen misafirlere Özbek pilavı ikram edilmiştir.

HABERE YORUM KAT