1. HABERLER

  2. HABER

  3. Müdahalede Türkiye Muharip Güç Olmayacak!
Müdahalede Türkiye Muharip Güç Olmayacak!

Müdahalede Türkiye Muharip Güç Olmayacak!

Suriye'ye yapılacak olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu da netleşmeye başladı. Türkiye muharip güç olmayacak.

30 Ağustos 2013 Cuma 15:41A+A-

Ankara, Suriye'ye yönelik olası müdahalede pozisyonunu netleştirdi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın başını çektiği koalisyona 'muharip güç' olmak istemediğini bildiren Türkiye, bir tek mermi dahi atmayacak.

Koalisyon güçleri tarafından üzerinde çalışılan, 'Askeri Harekat Planı'nın henüz Türkiye'ye iletilmediği öğrenildi. Türkiye'nin operasyonda, 'muharip güç' olarak yer almak istemediğinin iletildiği belirtildi. Savaşan unsurlar arasında yer almayacak olan ülkemiz, Suriye'ye, 'tek bir mermi' ve 'tek bir bomba' dahi atmayacak bir pozisyonu üstlenecek. Türkiye'nin, koalisyon güçlerine lojistik destek vermek, savaş uçakları ve savaş gemilerine koruma hizmetini üstlenebileceğinin iletildiği ifade edildi.

HAREKAT PLANLARI HENÜZ GELMEDİ

Kimyasal gazla çocukların katledildiği Suriye'ye yönelik askeri operasyona yönelik hazırlık sürerken, Türkiye, pozisyonunu netleştirdi.

- İngiltere ve Fransa'nın öncülük edeceği koalisyon güçleri tarafından gerçekleştirilecek Suriye operasyonunun, 'Askeri harekat planları' henüz Türkiye'ye intikal ettirilmedi.

- Türkiye, diplomatik kanallardan koalisyon güçlerine Suriye'de 'muharip unsur' olarak yer almayacağını bildirdi.

- Suriye'ye yönelik kısa süreli ve etkili operasyonda, kara harekatı düşünülmüyor.

Suriye'ye yönelik oluşturulacak, 'Gönüllüler koalisyonu'nda yer alacağını ifade eden Türkiye, havada ve denizde lojistik destek ve koruma-destek hizmetleri verecek.

KOSOVA'DAKİ GİBİ

- Suriye'ye yönelik operasyon NATO kapsamında olursa, Adana'da bulunan İncirlik Üssü kullandırılacak.

- Operasyon NATO kapsamında değil, 'gönüllüler koalisyonu' tarafından yapılırsa, bu kez Malatya'da bulunan Erhaç Askeri Hava Üssü, ikili anlaşmalar yapılmak suretiyle kullanılacak.

- Lojistik destek ve koruma hizmeti kapsamında hava üslerinin yanı sıra koalisyon güçlerinin savaş gemilerine, Türkiye savaş gemileri, savaş uçaklarına ise Türkiye uçakları koruma ve destek verecek. (Kosova operasyonunda da Türkiye muharip unsur olarak yer almadı; ancak savaş uçakları koruma görevi yaptı.)

SALDIRIYA ANINDA KARŞILIK

Suriye'ye yönelik operasyona muharip güç olarak katılmama kararı alan Türkiye, bir saldırı tehlikesine karşı da önlemlerini alıyor. Suriye'ye yönelik operasyonda, 'Tek bir mermi ' ve 'Tek bir bomba' atmama kararının herhangi bir saldırı halinde işlemeyeceği ve anında karşılık verileceği öğrenildi.

SINIR BİRLİKLERİ YETERLİ

Suriye'nin keşif uçağımızı düşürdüğü 23 Haziran 2012 tarihinden bu yana angajman kuralları kapsamında bu ülkeye yönelik askeri önlemler en üst seviyeye yükseltildiği için, ek önleme ihtiyaç duyulmadığı belirtildi.

Patriotlara Son Kontrol

Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Kahramanmaraş Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası'na kurulan ve 7 aydır aktif çalışan Patriot Hava Savunma Sistemleri'nin bulunduğu alanda, dün sabahın erken saatlerinden itibaren hareketlilik arttı. Çoğunluğu Alman olmak üzere Hollanda ve Danimarkalı askerlerin görev yaptığı birlikte askerlerin, bataryaların bulunduğu araçlarda çalışma yaptığı görüldü. Radar sisteminin yakınındaki bir bataryada, vinç yardımıyla araçlara askerler tarafından çeşitli malzeme sevkıyatı yapıldığı gözlendi. Hakim noktalara yerleştirilen radarlar, Suriye hava sahasını kesintisiz 24 saat izliyor. 

 

HABERE YORUM KAT