1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Modern Dünyada Müslümanca Tutum
Modern Dünyada Müslümanca Tutum

Modern Dünyada Müslümanca Tutum

Eğitimci Yazar Şefik Sevim Özgür-Der Bingöl Şubesi’nin düzenlemiş olduğu seminer dizisinin bu ayki konuğu oldu.

31 Aralık 2017 Pazar 04:33A+A-

Modern Dünyada Müslümanca Tutum konulu seminerde Şefik Sevim Kehf Suresinin 10. Ayetini merkeze alarak konuşmasına başlayarak şunlara değindi:

“Siyak ve Sibakı belli olmayan bir hayat dayatılıyor bize. Begoviç’in İslam Deklarasyonunda bahsettiği gibi insanları iki ana tasnife ayırıyoruz. İnanan ve inanmayan ama 3. Bir insan da inanıp görünen ve hakikatte öyle olmayan bir kitledir.

Modernizm tarihine baktığımızda modernizmle beraber hükmedilen eşya hükmetmeye başlıyor. Bu durumda tüketim ihtiyaç mıdır yoksa hazza mı dönüşmüş sorusunu sorma hakkı doğuyor bizlere. Yapılan saha çalışmalarını incelediğimizde insanlarda tüketim hastalığının oluştuğunu ihtiyaçtan ziyade hazza dönüştüğünü görüyoruz. Tüketim hastalığı kompleksi insanlarda başkaları gibi yaşama anlayışı gibi sonuçlar doğuruyor. Beraberinde gelen borçlanma toplumsal hayattaki gerginliği de arttırıyor. Modern dünyada kendimizi sünnet zeminine taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Modern dünya egoları tetikliyor. Taktir edilme, fark edilme vs. bunlar egolarımızı yükseltiyor ve bu endişe veriyor. Övgülerden haz duyma gizli bir mestaneliktir.

Müslüman bir ailenin en temelde örfi ve fıtri anlayışlara önem vermeleri gerekiyor.  Neslimizi organik olmayan gıdalardan uzak tutmak bile modern dünyaya bir tepkidir. Sokağın teferruatından uzak durmamak lazım. Toplumun dilini konuşabilmeliyiz. Bölgenin değerlerine sahip çıkılmalıdır. Modern yaşam ruhsuz ve güvencesizdir. Toplumsal çürümeyi de beraberinde getirir. Norveç örneğine baktığımızda gayrı safi milli hasılatın en yüksek olduğu fakat intihar vakalarının en fazla olduğu bir yerdir. Modern hayatın tamamen kuşattığı bir yerden bahsediyorum. Bu tabloya bakılınca anlatmak istediklerimiz daha iyi anlaşılıyor.

Modern dünyadaki hırs konusu da çok endişe uyandıran ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Hırs ile azim karıştırılmamalıdır. Ölçü tanımayan hırs duygusu modern dünyanın zemin hazırladığı bir şeydir. Modern dünya şükretmeyi de azaltıyor. Hırsı tetikleyen nimete olan şükrün olmamasıdır. Modern dünyada varlıkla sınanmak yoklukla sınanmaktan daha kirlidir. Modern dünya beden pazarı inşa etmiştir.”

Sunum soru-cevap kısmından sonra sona erdi.

sefiksevim2-003.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum