1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Modern cahiliyenin vegan sapkınlığı can aldı!
Modern cahiliyenin vegan sapkınlığı can aldı!

Modern cahiliyenin vegan sapkınlığı can aldı!

18 aylık oğlu Ezra O’Leary’nin ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan vegan anne Sheila O’Leary, birinci derece cinayetten suçlu bulundu.

08 Temmuz 2022 Cuma 12:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Modernliğin kurguladığı bir dünyada yeni ritüeller, kültler, bağımlılıklar ortaya çıkıyor. İnsanın yeniden tanımlanması ve la-dini bir yeryüzünün inşa edilmesi için büyük çaba harcayan batı modernleşmesi dünyanın canını okuyor!

İnsanın özünden yaşadığı kopuş bireyselliğin ve kimlik krizinin en temel sebebi. Bu durum karşısında insanlar için yeni bir takım arayışlara girişiyorlar. Tabi ki hiçbir kaide ve yol gösterici yok. Vaziyet böyle olunca ortaya çok acı neticeler çıkıyor.

Veganizm yeni bağımlılık türlerinden en popüler olanları arasında. Hayvanlarla ilişkili her şeyin kullanımına karşı çıkan veganlar, beslenmelerinde hayvan eti (kümes hayvanları ve balıklar dahil), inek, keçi veya diğer hayvanlardan elde edilen sütler, yumurtalar, bal ve diğer hayvansal yan ürünleri tüketmezler. Örneğin, bir vejetaryen dahi kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.

Hayvan sömürüsüne karşı çıkmak iddiası adına ticari olarak hayvansal ürünlerin kullanımını sonlandırmak isteyen veganizm sadece bir beslenme tercihi değil. İdeolojik bir yönelim olarak da ifade edilebilecek veganlık teorisyenleri tarafından “yaşam biçimi” olarak lanse ediliyor.

Hayvanlara yönelik zorbalık nasıl tasvip edilmesi mümkün değilse veganlığın tercih ettiği yolda aynı şekilde tasvibi mümkün olmayan bir zorbalığı içeriyor. Veganların çok büyük bir kısmına göre hayvansal gıda ve ürün tüketenler cinayet işliyor.

ABD’de yaşanan bir hadise ise veganlığın nasıl bir sapma olduğunu gözler önüne serdi. 18 aylık çocuğunu sadece çiğ sebze ve meyveyle besleyen ve ölümüne sebep olan Shelia O’Leary isimli vegan bir anne, çocuğuna yeterli gıda sağlamadığı gerekçesiyle birinci derece cinayetten suçlu bulundu.

Ezra isimli bebeğin 18 aylıkken 7 aylık bir bebek kadar kiloda olduğu mahkemenin alt başlıklarından olurken, ölen bebeğin tam 1 haftadır hiçbir şekilde beslenmediği ortaya çıktı.

Maide Suresi 87. ayet-i kerimede belirtilen husus oldukça önemli: Ey iman edenler, Allah'ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın. Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez.

Rabbimiz tarafından konulan ölçü haddi aşmamayı öngörüyor. Haddi aşıp hayvanlara zorbalık edecek işler yapanlar ile hayvansal ürün tüketimini cinayet olarak görenler arasında hiçbir fark yok. İnsanı var eden Rabbinin çizdiği yol dengeli ve sağlıklı bir yaşam için temel kaideleri sunuyor. Modern cahiliyenin vegan sapkınlığı ise 18 aylık bir bebeği canından ediyor.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum