1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Modern Cahiliye karşısında ana-babalar olarak sorumluluklarımız
Modern Cahiliye karşısında ana-babalar olarak sorumluluklarımız

Modern Cahiliye karşısında ana-babalar olarak sorumluluklarımız

Şuayb Mekeç, modern cahiliyenin gençliği ifsat edici boyutlarını değerlendirdiği yazısında, Müslüman ana-babaların sorumluluklarına dikkati çekerek ilahi ölçüleri hatırlatıyor.

09 Haziran 2022 Perşembe 09:37A+A-

ŞUAYB MEKEÇ / HAKSÖZ-HABER

‘’Arşı yüklenenler ile onun çevresinde bulunanlar rablerini hamd ile tesbih ederler ve O’na iman ederler ve (onlar)  müminlerin bağışlanmasını dilerler: “Ey rabbimiz! Sen, rahmetin ve ilminle her şeyi kuşattın. Tövbe edenleri ve yolundan gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru! “Rabbimiz! Hem onları, hem de onların babalarından, eşlerinden ve nesillerinden salih olanları, kendilerine vadettiğin sonsuz nimet ve ebedî mutluluk yeri olan Adn cennetlerine yerleştir. Şüphesiz sen kudreti daima üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olansın.”(Mü’min 7,8)

Yeryüzünde halife olarak yaratılan insanın bireysel, ailevi ve toplumsal sorumluluklarını Kur’an’da yüce rabbimiz inanç, amel, ahlak ve ilkeler üzerinden tanımlamaktadır. Öncü hayatlardan, Rasullerin hayatından ve mümtaz şahısların hayatlarından ve onların ailelerinden bizlere örnekler vermektedir.

İnsanoğlu zayıf yaratıldığı kadar iman, ahlak ve kulluk bilincini sürdürmek konusunda da kararlı ve metanetli yaratılmıştır. İnsanın bu özelliği takva yönüdür. Ailenin ve çocukların eğitiminin; toplumun temel taşlarından olan bu küçük ama son derece etkin kurumun nasıl inşa ve imar olacağının kurallarını rabbimiz kitabımızda örneklerle açıklamıştır.

Çocuklar ve gençler daha küçük yaşlarda ailenin hassasiyeti ve merhamet incelikleri arasında bir iklime dâhil olmalıdırlar. Nesillerimize bunun imkânını hazırlayanlar da bizleriz. Genç nesillerin ‘İslami Şahsiyet’ i benimsemelerinde ve onların bireysel ve toplumsal şahidlik alanlarına hazırlanmalarında mümin ebeveyne ve yetişkin mükellefe çok büyük görevler düşmektedir.

İçinde yaşadığımız toplum gerçeğinde, gençlerin çoğunluğunun içinde bulunduğu hayat alanlarının inşacıları İslami yaşamı öngörenler değiller. Bu sahada etkin rol oynayan unsurlar seküler tercihleri olan yetişkinler, resmi olarak işleyen laik kültür, modern eğitim faktörleri ve medya unsurlarıdır. Cahili bir yaşamın iffetsizliğe, hayâsızlığa, tesettürsüz bir yaşama ve ahlaki hassasiyetleri boş veren kişilik yapılarına sürüklendiği bu toplum olgusu karşısında hayıflanmak veya yükümlülüğü başkalarından beklemek yerine bizzat bizlerin çok önemli görevlerimiz bulunmaktadır.


Yazının devamı>>>