1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısırlı Siyasetçiler Müslüman Kardeşler’e Çalışmakla Suçlanarak Tutuklandı
Mısırlı Siyasetçiler Müslüman Kardeşler’e Çalışmakla Suçlanarak Tutuklandı

Mısırlı Siyasetçiler Müslüman Kardeşler’e Çalışmakla Suçlanarak Tutuklandı

Mısır İçişleri Bakanlığı , terör grubu olarak belirlenen Müslüman Kardeşler ile işbirliği içinde, Amal olarak adlandırdığı bir terör hücresi kurmayı planladığından şüphelenilen birkaç politikacı ve gazeteciyi tutukladığını açıkladı.

09 Temmuz 2019 Salı 09:00A+A-

Mısır İçişleri Bakanlığı , Mısır hükümeti tarafından terör grubu olarak belirlenen Müslüman Kardeşler ile işbirliği içinde, Amal olarak adlandırdığı bir terör hücresi kurmayı planladığından şüphelenilen birkaç politikacı ve gazeteciyi tutukladığını açıkladı. Amal ("Umut") İttifakı, liberal ve sol grupların yeni ortaya çıkan bir koalisyonudur.

Bakanlıktan 25 Haziran’da yapılan açıklamada davanın Müslüman Kardeşlerle irtibatlı 19 adet gayrı menkulun sahiplerini ve yatırım ve hizmet sektörüne ait şirketleri de kapsayan toplam 15 milyon dolarlık bir sermaye boyutuna ulaştığını bildirdi. Bu sermaye birikiminin Mısır’da devlete karşı protestoların örgütlenmesi için kullanılmasının planlandığı iddia edildi.

Sanıklar arasında Mısır Demokrat Partisi eski lideri ve 2012 milletvekili olan Zyad el-Elemy ile uluslararası insan hakları örgütü olan Mısır İş İlişkileri Forumu'nun genel müdürü Hassan Barbari yer alıyor.

Tutuklamalar diğerleri arasında siyasi olarak aktif iki gazeteciyi içeriyordu. Hossam Mo'nis, 2014 başkan adayı Hamdine Sabah'ın başkanlık kampanyasının eski lideri ve Hisham Fouad, Mısır'daki Devrimci Sosyalistler hareketinde bir liderdir.

Açıklamada, sanıkların “Müslüman Kardeşler ile işbirliği içinde yurtdışından yasadışı fon kanalları kurma girişiminde bulundukları ve bazı düşman ülkelere sığınacak devletlere karşı protestoları finanse etmek için çalışabilecekleri teröristler” olduğu iddia edildi. Ayrıca, özellikle haber medyası ve sosyal medya aracılığıyla, yurtdışından yayın yapan uydu kanallarının yanı sıra, devlet kurumlarına karşı şiddet eylemleri ve isyanlar gerçekleştirme çabasında ”dedi.

Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü direktörü Bahi el Din Hassan, bu suçlamaların temelsiz olduğunu söyledi. Hasan, 25 Haziran’da, sanıkların  2020’de yapılacak yaklaşmakta olan parlamento seçimlerini dizginlemek için sol ve liberal güçlerden oluşan bir siyasi koalisyon kurmaya çalıştıklarını tweetledi .

“[Mısır Cumhurbaşkanı] Abdel Fattah el-Sisi, Sivil Demokratik Hareket, 25-30 İttifakı ve Muhafazakar Partinin yanı sıra birkaç liberal ve solcu kamuoyuna ait rakamları içeren Amal Alliance'ı iptal etmeye çalışıyor. İttifakın bir basın toplantısında birkaç gün içinde açıklanması gerekiyordu ”dedi.

Sivil Demokrat Hareket de tutuklamaları kınadı. 26 Haziran tarihli ifadesinde, “Politikacılar düşünce özgürlüğü nedeniyle tutuklanıyor ve yeni bir siyasi suç olan seçimlere koşma niyetinde oldukları için suçlamalarla karşı karşıya bulunuyorlar. Sivil Demokratik Hareketin Müslüman Kardeşler ile ilgisi yok ve bu bağlamda söylenen her şey temelsiz. ”

Bir parlamenter ve 25-30 İttifak üyesi, Al-Monitor'a Mısır güvenlik aygıtının ittifakın kurucuları ile temasa geçip, ona katılmaya çalışmak için eski geçici başkan yardımcısı ve Dustour Partisi kurucusu Mohamed ElBaradei ile temas kurmamalarını istedi.

“Ancak organizatörler bu önerileri reddetti ve baskıcı rejime karşı aynı görüşlere sahip diğer politikacılarla koordinasyona başladı ve bu tutuklamaların başladığı yerdi” dedi.

Al-Monitor
 

HABERE YORUM KAT