1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Mısırlı Öğrencilere Yapılan İhlallere Karşı Basın Açıklaması Yapıldı
Mısırlı Öğrencilere Yapılan İhlallere Karşı Basın Açıklaması Yapıldı

Mısırlı Öğrencilere Yapılan İhlallere Karşı Basın Açıklaması Yapıldı

Mısır Dayanışma Platformu, Mısırlı öğrenciler için basın açıklaması yaptı.

30 Kasım 2013 Cumartesi 14:08A+A-

Rabia Mısır Dayanışma Derneği öncülüğünde bir araya gelen 15 ülkenin öğrenci dernekleri ve platformları, Mısır'da öğrencilerin yaşadığı baskıların sona ermesini istedi. 

Rabia Mısır Dayanışma Derneği öğrenci temsilcileri öncülüğünde Yemen, Filistin, Moritanya, Suriye, Irak ve Fas'ın da aralarında bulunduğu 15 ülkeden gelen öğrenci dernek ve platform üyeleri basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda, Mısır'da baskılara maruz kalan öğrencilerin yaşadıkları olayların yer aldığı slayt gösterisi sunuldu. 

Ortak basın açıklamasını okuyan Suriyeli aktivist Muhammet Akta, Mısır'daki öğrencilerin adaletsizce kararlar verilerek zulme uğradığını söyledi.

"Mısır'da öğrencilerin, polis güçleri ve ordu ile onların yanında olan baltacıların taciz, tecavüz ve zulümlerine maruz kaldığını" aktaran Akta, "Hemen hemen her gün öğrenciler ve gençlerden ölü, yaralı veya tutuklananlar bulunmaktadır. Mısır'daki askeri darbeden şimdiye kadar şehit olan öğrencilerin sayısı 260'ı, tutukluların sayısı ise 610'u geçmiştir" dedi.

Akta, Mısır'daki öğrenci hareketinin devam edeceği dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizler Mısır'daki adalet prensibinin tamamen tükendiğini teyit etmekteyiz. Çünkü darbecilerin hakimleri, suçsuz ve rastgele şekilde tutuklanan çocuklara, kız ve erkek öğrencilere son derece sert ve keyfi hükümler vermektedir. Bütün bu baskı ve zulümlere rağmen Mısır'daki öğrenci hareketinin devam edeceğini ve ne şartlarda olursa olsun durmayacağımızı tüm dünyaya bildirmek istiyoruz. Çünkü şehit öğrenci kardeşlerimizin akan kanları özgürlük ağacını filizlendirmiş durumdadır."

Basın açıklamasının tam metni:

Mısır Öğrencilerine Yapılan İhlallere Karşı Uluslararası Basın Konferansı Bildirisi

Mısır’da öğrenciler polis güçleri ve ordu ile onların yanında olan baltacıların her türlü taciz, tecavüz ve zulümlerine maruz kalmaktadır. Hemen hemen her gün öğrenciler ve gençlerden ölü, yaralı veya tutuklamalar bulunmaktadır. Mısır’daki askeri darbeden şimdiye kadar şehit olan öğrencilerin sayısı 260’a ulaşmış durumdadır. Ayrıca tutukluların sayısı 610’u geçmiştir.

Bu baskılar uluslararası kamuoyu statüsündeki kırmızı çizgileri aşmış ve Mısır’daki tüm adalet, hukuk ve özgürlük anlayışını yıkmıştır.

Bizler üzüntü ile Mısır’ın her yerinde öğrenci kardeşlerimize yapılan baskıları takip etmekteyiz. Bu baskılar tüm, ilkokul, orta okul, lise ve üniversite öğrencileri olmak üzere her mertebedeki öğrencilere yapılmaktadır. Bizler bu konferansa katılan öğrenci, gençlik ve hukuk kuruluşları olarak şunları teyit etmekteyiz;

  1. Bizler Mısır’daki öğrenci kardeşlerimizin meşru haklarını ve bu hakların başında özgür bir şekilde görüşlerini beyan etme haklarını, hatta uluslararası anlaşmalar ve belgelerde korunan öğrencilerin tüm haklarını elde edene dek yanlarında duracağız.
  2. Bütün şiddet şekillerini kınıyoruz ve tüm Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri’ni de, şiddetle ve ısrarla, ertelemesiz ve gecikmesiz olarak, sessiz kalmayıp kınamaya çağırıyoruz. Mısır’daki İnsan Hakları Örgütleri’nin Mısır gençlerine yapılan; üniversite kampüsüne, öğrenci evlerine, okul sınıflarına kabadayılar ve polis güçleri tarafından çeşitli saldırılara uğramalarına, bu saldırıların insan öldürmeye kadar gitmesine; daha iki gün önce Kahire Üniversitesi öğrencisi olan Muhammed Rıza’nın  şehit olmasına, ondan önce de Abdulgani Muhammed’in şehit olmasına sessiz kalan Mısır İnsan Hakları Örgütleri’ni kınıyoruz. Aynı zamanda rastgele tutuklamaları ve sadece Rabia simgesini taşıyan kız ve erkek öğrencilerinin uğradıkları saldırıları,  Mısır’ın da buna sessiz kaldığını şiddetle vurguluyoruz.
  3. Bizler Mısır’da adalet prensiplerinin tamamen tükendiğini teyit etmekteyiz. Darbecilerin hakimleri, suçsuz ve rastgele bir şekilde tutuklanan çocuklar ile kız ve erkek öğrencilere son derece sert ve rastgele hükümler vermektedir. Bu hükümlerin en bariz olanı son günlerde gerçekleşen ve küçük yaşlarda olan gül gibi 14 kız öğrenciye 11 yılı aşan hapis cezasıdır. Ayrıca El-Ezher’den 12 öğrenciye 17 yıllık hapis cezası verilmiştir. Bütün bunlar Mısır ve Uluslararası adalet ihlal edilerek yapılmıştır.
  4. Son olarak Mısır’daki öğrenci hareketinin devam edeceğini  ve katiller ile zalimlerin baskılarına rağmen hiç durmayacağını teyit etmekteyiz. Mısır’daki şehit öğrencilerimizin kanları özgürlük ağacını filizlendirecek ve gelecek nesillere izzet ile saygınlığı getirecektir.

İstanbul – Cumartesi 30.11.2013

img_9293.jpg

img_9272.jpg

img_9295.jpg

img_9301.jpg

HABERE YORUM KAT