1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'daki Üniversitelerde Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor
Mısır'daki Üniversitelerde Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Mısır'daki Üniversitelerde Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Mısır'da "tartışmalı" gösteri yasasının onaylanmasına rağmen üniversitelerdeki darbe karşıtı gösteriler devam ediyor.

26 Kasım 2013 Salı 00:39A+A-

Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından onaylanan "tartışmalı", gösteri yasasına rağmen üniversitelerdeki darbe karşıtı gösteriler hız kesmeden devam etti.

Darbe karşıtı öğrenciler, Ezher, Kahire, Ayn'üş Şems, Hilvan, Menufiye, Beni Suveyf, Süveyş, İskenderiye ve Asyut üniversitelerinde gösterilerini sürdürdü. 

Gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrenciler, Rabia ve Nahda meydanlarındaki katliamların yanı sıra, yürürlüğe giren gösteri yasasını da protesto etti.

Ordu, polis ve Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib aleyhine sloganların atıldığı gösterilerde, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve üzerinde "Rabia" işareti bulunan dövizler taşındı.

"Dersleri boykot"

Ezher Üniversitesi'nin Arap dili, eczacılık, ziraat, diş hekimliği, mühendislik ve fen fakültelerindeki darbe karşıtı öğrenciler, cuma günkü gösterilere müdahalede hayatını kaybeden arkadaşları Salah Ebu Hamide ile Abdulgani et-Talib'in katillerinin bulunması için bugün dersleri boykot etme kararı aldıklarını duyurdu.

Mısır'daki üniversiteler, eğitim döneminin başladığı günden bu yana darbe karşıtı gösterilere sahne oluyor.

Adli Mansur'un onayladığı gösteri yasası, İçişleri Bakanlığı'na, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı, güvenlik güçlerine de "gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması" konusunda geniş yetkiler veriyor.

Buna göre, yasayı ihlal edenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabilecek.

HABERE YORUM KAT