1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Laik-Liberallerden İsyan Hazırlığı
Mısır’da Laik-Liberallerden İsyan Hazırlığı

Mısır’da Laik-Liberallerden İsyan Hazırlığı

Seçimle iktidara gelen Mursi ve hükümetini devirmek için Mısır'ın lakileri, liberaller ve eski rejim yanlıları toplanıyor.

19 Haziran 2013 Çarşamba 14:40A+A-

Cumali Önal'ın haberi:

Mısır’ın ilk demokratik lideri Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının birinci yıldönümünde muhalefet ülke genelinde geniş çaplı protestolara hazırlanıyor.

‘Temerrüt-isyan’ sloganıyla aylardır kampanyalar düzenleyen muhalif güçler, 30 Haziran’da Mursi’yi görevden uzaklaştıracaklarını öne sürüyor. Şu ana kadar 7 milyon imza topladıklarını iddia eden muhalifler, 30 Haziran’a kadar, Mursi’nin cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığı sırada aldığı 13 milyon rakamına ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Muhalefete karşı Mursi’ye destek veren gruplar ise ‘tecerrüt-soyutlanma’ sloganıyla başlattıkları kampanya ile 8 milyon imza topladıklarını ifade ediyor. Mursi karşıtı kampanyayı eski rejim taraftarlarının organize ettiğini ileri süren Mursi taraftarları, cuma gününden itibaren gösteriler düzenleyeceklerini belirtiyor.

İçişleri Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada 30 Haziran’da Mursi taraftarlarının sokaklara inmemesi, bu şekilde muhtemel bir çatışmadan kaçınmaları çağrısında bulundu. Bakanlık, gösterilerin barışçıl olmaktan çıkması durumunda müdahale edecekleri uyarısı da yaptı.

Muhalif partiler Müslüman Kardeşler hareketine mensup Mursi’nin iktidara geldikten sonra hızla kadrolaştığını ve ekonomiye çözüm bulamadığını iddia ediyor. Muhalifler son olarak Mursi’nin önceki gün atadığı 17 yeni validen 7’sini Müslüman Kardeşler’den seçmesinin izlenen politikaların açık göstergesi olduğunu öne sürüyor. Muhalefete göre son atamalarla birlikte 27 validen 11’i Müslüman Kardeşler hareketine mensup. Müslüman Kardeşler’e mensup valilerin görev alacakları bölgelerde gösteriler düzenleyen muhalif parti mensupları zaman zaman güvenlik güçleriyle çatışıyor. Muhalefeti sürekli diyalog masasından kaçmakla eleştiren Müslüman Kardeşler ise muhalif partilerin hiçbir çağrılarına olumlu cevap vermediğini, eski rejim bağlıları ile işbirliği yaparak ülkeyi krize sürüklemeye çalıştığını iddia ediyor. Yargının aldığı kararların sistemi tıkadığını da belirten Müslüman Kardeşler, Halk Meclisi seçimlerinin son yargı kararlarından dolayı sürekli ertelendiğini, ekim ayında yapılması planlanan seçimin dahi yapılamama riski altında bulunduğunu belirtiyor. Daha önce Halk Meclisi’ni lağveden mahkeme, son olarak yasama yetkisini üzerine alan Şûra Meclisi için yapılan seçimlerde anayasaya uygun olmayan durumlar tespit edildiğini belirterek, Halk Meclisi seçimlerinden sonra Şûra Meclisi seçimlerinin de yenilenmesine karar vermişti.

ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum