1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da İhvan hareketinin 8 liderine idam cezası verildi
Mısır'da İhvan hareketinin 8 liderine idam cezası verildi

Mısır'da İhvan hareketinin 8 liderine idam cezası verildi

Sisi cuntasının mahkemesi 37 müslümana müebbet, 6 müslümana 15 yıl, 7 müslümana 10 yıl hapis cezası verirken, 21 müslümanın ise beraatine hükmetti

05 Mart 2024 Salı 09:00A+A-

Mahkeme yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Pazartesi günü Kahire'de bir mahkeme, aralarında grubun Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu, Müslüman Kardeşler (İhvan) grubunun 8 üyesi hakkında idam cezası verdi.

İhvan'ın üstt düzey yöneticisi olan Bedii, Sisi cuntası tarafından gerçekleştirilen darbe sırasında tutuklanmıştı.

Bedii'nin halefi olan ve 2013'ten 2020'de tutuklanana kadar İhvan'ın genel başkanlığını vekaleten yürüten Mahmud İzzet de idam cezasına çarptırıldı.

İdam cezasına çarptırılan diğer kişiler, Müslüman Kardeşler'in desteklediği siyasi parti olan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin rehberlik bürosunun üyelerinden oluşuyor.

İdam cezasına çarptırılan diğer isimler şöyle: FJP Genel Sekreteri Muhammed El Beltagi, Mursi döneminde bakanlık yapan Usame Yasin, Mursi destekçisi vaiz Safvat Hegazi, eski milletvekili Amr Zaki ve büro üyeleri İssam Abdülmecid ve Muhammed Abdül Maksud.

Bu kişiler, Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasını protesto etmek için Kahire’deki Rabia meydanında kitlesel bir oturma eylemine katıldıktan sonra birçok iddia ile suçlandılar.

Rabia meydanında altı hafta süren protestoların ardından Sisi cuntası kanlı bir şekilde göstericileri dağıtmış, olaylarda çok sayıda kişi ordu güçleri tarafından katledilmişti.

Müslümanlar hakkında verilen mahkeme kararında, haklarında idam kararı okunan sekiz kişinin "Cumhurbaşkanı el Sisi hükümetini devirmek için komplo kurmak, oturma eylemi düzenlemek ve ülkenin otoritesine ve anayasasına karşı gelmek için oturma eylemini sürdürmek suretiyle nifak ve "ulusal bölünme" tohumları ekmeyi planlamak" gibi çeşitli suçlardan mahkum edildikleri belirtildi.

Dava 2013 yılından bu yana Mısır devlet medyası tarafından "Al Manasa davası" olarak adlandırılıyor çünkü oturma eylemi Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın 1981 yılında bir askeri geçit töreni sırasında öldürüldüğü aynı isimli alana birkaç yüz metre mesafede gerçekleştirilmişti.

Oturma eyleminin yapıldığı meydanın adı da o tarihten sonra değiştirildi.

Yetkililer Pazartesi günü aynı davada 37 sanığın müebbet hapis cezasına, altısının 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını, 21 sanığın ise tüm suçlamalardan beraat ettiğini açıkladı.

Mursi'nin devrilmesinden sonra 2013 yılında iktidara gelen Sisi yönetimindeki devlet güvenlik birimleri, İhvan'a karşı yoğun bir baskı uyguluyor.

2013'ten bu yana yüzlerce kişi tutuklandı ve hak grupları mahkumların idam edilmesini kınadı.

İdam cezası verilen İhvan liderlerinin isimleri şu şekilde:

İhvan-ı Müslimin Genel Mürşidi Muhammed Bedii, Genel Mürşid Vekili Mahmud İzzet, Muhammed El Biltaci, Amr Muhammed Zeki, Usame Yasin Abdulvahhab, Saffet Hamude Hicazi, Asım Abdulmacid ve Muhammed Abdulmaksur Muhammed.

HABERE YORUM KAT

9 Yorum