1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır yönetimi Sina'daki kabileleri Gazze'den gelebilecek mülteci akını için uyardı
Mısır yönetimi Sina'daki kabileleri Gazze'den gelebilecek mülteci akını için uyardı

Mısır yönetimi Sina'daki kabileleri Gazze'den gelebilecek mülteci akını için uyardı

Mısır ordusunun Sina Yarımadası'ndaki kabilelere Gazze Şeridi'nden bölgeye gelebilecek mülteciler konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

07 Mayıs 2024 Salı 16:45A+A-

Mısır askeri istihbaratının geçtiğimiz haftalarda Sina Yarımadası'ndaki aşiretlerle İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ı işgal etmesi durumunda oynayacakları olası rolü görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Middle East Eye'ın edindiği bilgilere göre toplantılarda Mısırlı istihbarat yetkilileri, İsrail'in Refah'a saldırması halinde 50 bin ila 250 bin arasında Filistinlinin bölgeye akın edebileceğini kaydetti.

Toplantılar, Abdulfettah es Sisi destekli nüfuzlu iş adamı ve milis lideri İbrahim el-Organi'nin öncülüğünde aşiret gruplarından oluşan tartışmalı bir ittifakın kurulmasından önce yapıldı.

Beş Mısırlı Bedevi aşiretinin ittifakı olan Arap Aşiretleri Birliği, 1 Mayıs'ta düzenlenen törenle ilan edildi. Birliği amacı "Mısır devletini güvenlik tehditlerine karşı desteklemek" olarak belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi de birliğin "onursal başkanı" ilan edildi.

Birliğin resmi sözcüsü olan hükümet yanlısı gazeteci ve milletvekili Mustafa Bekri, birliğin "Mısır ordusunun bir fraksiyonu" olarak görülmesi gerektiğini söyleyerek Mısırlı yorumcular arasında yaygın eleştirilere ve endişelere yol açtı. Birçok kişi Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri'ne benzer şekilde Mısır ordusuna paralel faaliyet gösteren bir paramiliter yapının oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Gazze'den mülteci akını

Gazze konusunda ordu, istihbarat ve aşiretler arasında yapılan toplantıların ana konusu, İsrail saldırıları sebebiyle çok sayıda Gazzelinin Mısır'a akın etme ihtimaliydi.

Bu toplantılara katılan üç kişiye göre, ordu ve istihbarat yetkilileri, Kuzey Sina'daki köylere ve merkezlere "Filistinlilerin sızması" halinde bunun izlenmesi konusunda silahlı kuvvetlere ve güvenlik birimlerine yardımcı olunması gerektiğini vurgulayarak, bu kişilerden herhangi birinin barındırılmaması ve sınıra yakın bölgelerde tanımadıkları kişilerin hareketlerinin derhal rapor edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Muhammed Abdulfazıl Şuşa da geçtiğimiz haftalarda kabile şeyhleri ve liderleriyle benzer birkaç toplantı gerçekleştirdi.

Kaynaklara göre, katılımcıların bir kısmı, bu taleplere uymanın zor olacağını belirtti. Başta Refah olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki insanlarla olan ailevi bağlarını ve ilişkilerini vurgulayarak, onlara misafirperverlik göstermeyi ve kabul etmeyi reddetmenin onurlarına, Bedevi ve kabile geleneklerine aykırı olacağını ifade ettiler.

Düzenlenen toplantıların ardından İsrail ordusu dün gece saatlerinde Refah'a yönelik işgaline başladı.

İşgalin ardından bazı Filistinlilerin Mısır sınırını geçmeye çalıştığı, ancak Mısır askerlerinin Filistinlilere engel olduğu belirtildi.

Bölgede gergin bekleyiş sürüyor. İsrail ordusunun saldırılarına devam etmesi halinde Mısır sınırına daha fazla Filistinlinin yığılabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

1 Yorum