1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır yönetimi, gazeteci Halid Davud'u serbest bıraktı
Mısır yönetimi, gazeteci Halid Davud'u serbest bıraktı

Mısır yönetimi, gazeteci Halid Davud'u serbest bıraktı

Halid Davud, 2019'da hükümet karşıtı protestoculara yönelik kapsamlı bir baskının ardından tutuklanmıştı. Mısırlı yetkililer hükümeti eleştiren ve ülkenin önde gelen gazetecilerinden biri olan Halid Davud’u dün salıverdi.

15 Nisan 2021 Perşembe 14:10A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

 

Bir buçuk yıldan fazla bir süre tutuklu kaldıktan sonra gazeteci Halid Davud serbest bırakıldı.

Gazeteci Halid Davud, Eylül 2019 tarihinde Mısır hükümetinin muhalifleri sindirmek için yaptığı bir operasyon sırasında muhaliflerden birisi olarak gösterilerek tutuklanmıştı. Kahire’de hükümet karşıtı 2000 kadar protestocu Darbeci General Abdül Fettah El Sisi’nin görevden alınmasını talep etmişti. Olaya müdahale eden güvenlik güçleri yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı. Halid Davud da gözaltına alınarak yüksek güvenlikli Tora Hapishanesine nakledilmişti.  

Davud, gözaltına alındığında hakkında, Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı “bir terörist grupla işbirliği” ile suçladı. Üstelik savcılık Davud’u “yalan haberler yaymakla ve sosyal medyayı kötüye kullanmakla” da suçladı. Davud’un yazdığı iddia edilen, “Hükümet, muhaliflere ve aktivistlere tokat atıyor” sözü ise bir gerçeği yansıtırken aynı zamanda aleyhinde delil olarak kullanılmaya çalışıldı.   

Washington merkezli Arap Dünyası için “Demokrasi Şimdi”nin araştırma direktörü Sari Bashi, "Mısır hükümeti, Davud'u Sisi'nin demokrasiyi ezmesine muhalefeti haricinde başka hiçbir nedeni olmadan hayatının iki yılından mahrum etti." dedi.

Bashi yaptığı açıklamada, "Mısır'da yetkililerin kanıta veya duruşmaya ihtiyacı yok - muhalifleri hapse atıp orada tutarak cezalandırıyorlar.” ifadelerini kullanarak Mısır’daki yargılamaların adaletsizliğini hatırlattı.

Sisi hükümetinin önde gelen eleştirmenlerinden olan Davud, devlet tarafından yönetilen Al-Ahram Weekly'nin genel yayın yönetmen yardımcısıydı. Daha önce de muhalefetteki Anayasa Partisi'ne başkanlık etmişti. Ayrıca Kahire'deki Amerikan Üniversitesinde yardımcı profesör olarak gazetecilik dersleri vermişti.

 

Sisi, 2013 askeri darbesiyle iktidara geldiğinden beri, çoğu gazeteci olmak üzere on binlerce eleştirmeni ve muhalifi tutuklattı. Kuzey Afrika ülkesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yıllık basın özgürlüğü sıralamasında 188 ülke arasında 166. sırada yer alıyor.

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT