1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Halkından Net Mesaj: Ya Mursi Ya Meydanlar
Mısır Halkından Net Mesaj: Ya Mursi Ya Meydanlar

Mısır Halkından Net Mesaj: Ya Mursi Ya Meydanlar

Mursi'ye destek için toplanan darbe karşıtı halk, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nı doldurdu.

12 Temmuz 2013 Cuma 18:32A+A-

Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve namaz kılan halka açılan ateş sonucu 84 kişinin ölmesinin ardından "darbe karşıtı" gösteriler büyüyor.

Değişik şehirlerden Mursi'ye destek için gelenlerin büyük bölümü Rabiatul Adeviyye Meydanı'na ulaştı. Kadın, çocuk, yaşlı ayrımı olmaksızın tüm halk cuma namazını meydanda kıldı.

Alanda büyük bir bayrak açan darbe karşıtları, Mursi resimleri ve dövizler taşıyor. "Asker defol", "Mısır İslam ülkesi", "Hain Sisi", "Mısır'ın başkanı Muhammed Mursi" yazılı döviz ve pankartlar açan katılımcılar, darbeyi çeşitli sloganlarla da kınadı.

Alanın dörtbir tarafına yerleştirilen ses sisteminden 1973'teki Mısır-İsrail savaşını anımsatan eski askeri marşlar dinletiliyor. Alandan ünlü şarkıcıların müzikleri eşliğinde "hürriyet" nidaları yükseliyor. 

Halk Mursi'yi Geri İstiyor

Askeri darbeye muhalif partilerden Cemaatül İslamiyye'nin, "seferberlik" adı altında Kahire'de bir araya gelerek Mursi'nin desteklenmesi çağrısında bulunması üzerine halk, yakındaki bazı kentlerden Kahire'ye gelerek Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Devlet televizyonunun önünde toplandı.

egypt-adaweya_adeviyye_morsi-ihvan.jpg

Anadolu Ajansı, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında sosyal medya üzerinden aralıksız canlı yayın yapıyor. 

Mısır'ın birçok kentinden Kahire'nin Rabia Adeviye meydanına akın eden Mısırlı, alana iki dev bayrağın yanı sıra pankartlar açtılar. Toplumun önde gelen sanatçı ve tanınmış sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin konuşma yaptıkları alanda, darbe karşıtı slogan atılıp, Mursi'nin görevine iade edilmesi isteniyor.

HALKIN 5 TALEBİ

Konuşmacılar, halkın taleplerini dile getirdi. Halk temsilcileri yaptığı konuşmalarda taviz vermeyecekleri 5 talebi şöyle sıraladılar:

"Seçimle gelmiş yasal Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevine getirilmesi, parlamento seçimlerinin kısa sürede yapılması, kapatılan Şura Meclisi'nin açılması, anayasanın bazı maddelerinin düzeltilmesi için komisyon oluşturulması, ulusal uzlaşı komisyonunun oluşturulması."

"Şehid'in hakkı meydandadır, hak devrim mahkemesinde alınacaktır", "25 Ocak gençleriyiz", "Biz kim onlar kim", "Postalı öpmeyiz" sloganı atan halk, coşkulu gösterisini sürdürüyor.

Kürsüden gençleri temsilen söz alan bir katılımcı, "Bizim şu Rabiatul Adeviyye kürsüsünde uydu yayınımız, radyo yayınımız var. Gıda Bakanımız da var. Bir tek eksiğimiz reisimiz Muhammed Mursi" dedi.

“Meşruiyeti Destek Ulusal Koalisyon”

Mısır toplumunca tanınan İslam alimlerinden  Safvet Hicazi, Mursi’nin dönüşü taleplerinden geri adım atmayacaklarını, meydanlardaki direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.

"Halkın iradesinin yok olmasına müsaade etmeyeceğiz" diyen Hicazi, “Bizleri öldürmeye kalksalar da elimize silah almayacağız.. Allah'a maktul kulu oluruz da Allah’ın katil kulu olmayız. Olayların tırmandırılmasının sonucunda sivil itaatsizliğe ulaşabilir ancak bizler bu ülke insanının çıkarlarının altüst olması taraftarı değiliz" diye konuştu.

Halk, gösterilerine ara vererek ikindi namazı kılıyor.

-AA-

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum