1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Halkı 4 Kasım’a Hazırlanıyor!
Mısır Halkı 4 Kasım’a Hazırlanıyor!

Mısır Halkı 4 Kasım’a Hazırlanıyor!

Mısır'da darbe karşıtları görevinden uzaklaştırılan Mursi'nin yargılanacağı 4 Kasım günü halkı sokaklara inmeye çağırdı. Kalabalıklar başkent Kahire'nin farklı noktalarından mahkemenin yapılacağı merkeze doğru yürüyüşe geçecek.

30 Ekim 2013 Çarşamba 05:54A+A-

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkemeye çıkarılacağı 4 Kasım Pazartesi günü 'Halkın İradesinin Yargılanması' adı altında geniş çaplı gösteriler düzenlenmesi çağrısı yapıldı. 'Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak', Mursi'nin yargılanacağı 4 Kasım günü halkı sokaklara inmeye çağırdı. İttifak liderlerinden Ali Hafaci, 4 Kasım'ın tüm dünyada ve Mısır'da merakla beklendiğini vurgulayarak, düzenlenmesi planlanan gösterilerin darbeden bu yana yapılanların en büyüğü olacağını vurguladı. Hafaci, 4 Kasım'ın, darbe yönetiminin sona ermesinde bir dönüm noktası olmasının hedeflendiğini de kaydetti.

YURTDIŞINA AÇILIM

Hafaci sözlerine şöyle devam etti:'Meşru Cumhurbaşkanı'nın darbe yönetimi tarafından yargılanmasını protesto etmek üzere tüm Mısır halkı sokaklara inecektir. Kalabalıklar Kahire'nin farklı noktalarından mahkemenin yapılacağı merkeze doğru yürüyüşe geçecek.' İttifak kaynakları da darbeye karşı verilen mücadelenin uluslararası platformlara taşınması için çabaların devam ettiğini, bu çerçevede yurt dışındaki Mısırlılara yönelik bir organizasyon oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti.

KRİZ DERİNLEŞEBİLİR

Mısır'da 3 Temmuz'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi'nin, 'yönetimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde çıkan olaylarda göstericileri öldürmeye teşvik etmek' suçlamasıyla dava açılmıştı. 4 Kasım'da yapılması planlanan mahkemenin ülkedeki krizi daha da derinleştirmesinden endişe edilirken, mahkemenin ileri bir tarihe ertelenmesinin de ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor.

Hakimler davadan çekildi

Mısır Müslüman Kardeşler Hareketi Murşidi Muhammed Bedii ve Murşid Yardımcısı Hayrat Şatır davasına bakan hakimler davadan çekildiklerini açıkladı. Uluslararası medya organları hakimlerin, vicdani gerekçelerle çekildiklerini yazdı. Müslüman Kardeşler üyesi diğer 30 kişinin de yargılandığı mahkemede sanıklar, cinayet, polise karşı direnme ve Mukattam'da yer alan İhvan Merkez Bürosu önündeki göstericilerin öldürülmesini teşvik ile suçlanıyordu. Müslüman Kardeşler'in avukatları yargıçların kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Mısır elçiyi göndermiyor

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, ülkesine geri çağrılan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin'in Türkiye'ye dönmesinin zaman alacağını belirtti. Fehmi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Mısır halkının iradesine saygı göstermesi ve içişlerine müdahale etmekten kaçınması gerektiğini vurgulayarak, 'Hiç şüphe yok ki, iki ülke arasındaki ilişkiler uzun vadede iyiye gidecek. Büyükelçimizin Türkiye'ye dönüşü ise yakın zamanda olmayacak' ifadesini kullandı. Elçi istişareler için ülkesine çağrılmıştı.

HABERE YORUM KAT