1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Mısır Darbesi, Gazze Tarımını da Vurdu
Mısır Darbesi, Gazze Tarımını da Vurdu

Mısır Darbesi, Gazze Tarımını da Vurdu

Siyonist işgal devleti İsrail ablukasının yanı sıra Mısır’daki darbenin ardından, Gazze’de, bu durum tarımı da vurdu. Sulama yetersizliği yüzünden bölgedeki “sebze üretimi” durma noktasına geldi.

26 Ekim 2013 Cumartesi 03:59A+A-

İsrail ablukasının yanı sıra Mısır’daki darbenin ardından, “can damarı” olarak addedilen sınırdaki tünellerin kapatılmasıyla, akaryakıt sıkıntısı yaşanan Gazze’de, bu durum tarımsal sulamayı da etkiliyor. Yeterince sulama yapılamaması nedeniyle sebze üretiminin zarar gördüğü belirtildi.

İsrail ablukası nedeniyle başta akaryakıt olmak üzere temel ihtiyaçlarının çoğunluğunu Mısır ile arasındaki tünellerden karşılayan Gazze’de, Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından tünellerin tahrip edilmesi, yaşamın her alanına yansıyor.

Akaryakıt krizi nedeniyle elektrik santrallerinin çalıştırılamaması sonucu yeterince tarımsal sulama yapılamayan Gazze’de, sonbaharda görülen tarım zararlıları da sebze üretimine darbe vuruyor.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Gazzeli çiftçi Hasan Abdurabbi, elektrik kesintisi nedeniyle, 6 dönümlük alanda yetiştirdiği sebzelerini yeterince sulayamadığını belirtti. Bu nedenle ürünlerinin zarar gördüğünü aktaran Abdurabbi, “Topraklarımın her gün sulanması lazım. Elektrik santrallerinin çalışmaması, tarım ürünlerinin gelişimine zarar veriyor. Akaryakıt ve sulama sıkıntısı ailemizin geçim kaynağının kurumasına yol açıyor” dedi.

“Yetiştirdiğim ürünler gözümün önünde kuruyor” diyen çiftçilerden Rıfat Abid, ektiği sebzelerinin ziyan olmasından endişe ettiğini belirterek, yağmur için dua ettiklerini dile getirdi.

“Susuzluğun yanı sıra tarım zararlıları...”

Gazze’deki Filistin Hükümeti Tarım Bakanlığı yetkilisi Husam ebu Saide susuzluğun yanı sıra görülen tarım zararlılarının da sebze üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Bölgede “Tuto absoluta” adı verilen tarım zararlısının görüldüğünü ve ekili sebze ürünlerine zarar verdiğini anlatan Saide, “Tuto absoluta, yaklaşık 1 santim boyunda, gündüz yapraklar arasına saklanıp gece ortaya çıkar. Ömrü ise yaklaşık 40 gündür, sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bu afet, domates tarlaları ve seralardaki sebzeleri kurutuyor” dedi. Tarım Bakanlığı’nın ilaçlama yöntemiyle “domates güvesi”ne karşı mücadele ettiğini belirten Saide, çiftçilerin bakanlığın tavsiyelerine uymamasının tarım zararlılarının daha çok yayılmasına yol açacağını ifade etti.

Filistinli çiftçi Velid Zağreb ise tarım zararlısı haşerelerin yayılıp tüm ürünlere zarar vermesinden endişe ettiğini belirterek, “Güve, domatesten sonra patlıcan, kabak, soğan gibi diğer tarım ürünlerine de sıçrayabilir. Bu da Gazze’de zaten gerileyen ekonomiye büyük zarar verir” diye konuştu.

Öte yandan Gazze’de az bulunan domatesin, sebze üretimindeki sorunlar nedeniyle kilogramının 2-3 dolara ulaştığı, ürünün fiyatının daha da artabileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT