1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Cuntasının Kabinesi Salyangoz Kabinesi
Mısır Cuntasının Kabinesi Salyangoz Kabinesi

Mısır Cuntasının Kabinesi Salyangoz Kabinesi

Mısır'da 35 kişilik cunta kabinesinde Hristiyan, liberal ve sol kesimden temsilciler var; İslamcı partilerden hiçbir isim yok.

18 Temmuz 2013 Perşembe 11:01A+A-

Hayriye Korkmaz'ın haberi:

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştıran cunta yönetiminin belirlediği yeni kabinede İslami partilerden temsilcilere hiç yer verilmemesi dikkat çekti. Başbakanlığını Hazem el Beblavi'nin yapacağı 35 kişilik kabine, önceki gün cuntanın Mursi yerine geçici cumhurbaşkanlığına atadığı Adli Mansur tarafından onaylandı. Müslüman mahallesinde salyangoz satanları aratmayan geçici kabinede toplumun Hristiyan, liberal ve sol kesim temsilcileri bulunmasına rağmen İslamcı partilerden hiç bir isme yer verilmedi.

İHVAN REDDETTİ

Hatta Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına karşı darbeye destek veren Selefi Nur Partisi bile kabineden dışlandı. Mansur'un sözcüsü, 'Yeni kabine için Müslüman Kardeşler'e üyelik öneresinde bulunduk. Ama reddettiler' açıklamalarına rağmen böyle bir önerinin yapılmadığı anlaşıldı. Kabinenin meşruiyetini ve otoritesini tanımadıklarını kaydeden İhvan ise 'Bize öneri yapılmadı. Yapılsaydı da kabul etmezdik' dedi. Kabineyi eleştiren Nur Partisi de yeni hükümeti eski hükümetin yaptığı hatayı tekrarlamakla suçladı.

yeni-kabine_misir-cuntasi.jpg

'MÜSLÜMANLAR YOK!'

Selefilerin dışlanması cunta yönetimini kutlayarak BAE ve Kuveyt ile birlikte darbecilere 14 milyar dolar yardım yapan Suudi Arabistan yönetiminde şoka neden oldu. Riyad'ın yarı resmi ağzı konumundaki El Arabiya tepkisini 'Kabinede Hristiyanlar, kadınlar ve liberaller var ama Müslümanlar yok!' ifadeleriyle dile getirdi. Teknokrat kabinede 3 kadın üyeden Doriya Şeref el Dine enformasyon, Leyla Raşid İskender çevre, Maha Zenedin ise sağlık bakanı oldu. Dışişlerine ise Mısır'ın eski ABD elçisi Nebil Fehmi getirildi.

İhvan: Ashton Yeni Bir Teklif Getirmedi

AB Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, Kahire'de geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un da aralarında bulunduğu geçici hükümet yetkilileri ile görüştü. Görüşmelerde halkın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir hükümetin kurulmasının gerekliliğinin ifade edildiği belirtildi. Ashton daha sonra Müslüman Kardeşler'in liderlerinden devrik Başbakan Hişam Kandil ve Amr Darrag ile 45 dakika süreyle görüştü. Darrag, görüşmede AB'nin krizin çözülmesi için yeni bir teklif getirmediğini söyledi. Darrag, 'Kimseden destek beklemiyoruz. Sadece kendimize bel bağlamış durumdayız' dedi.

Kaynak: Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT