1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Mısır cezaevlerinde “toplu cezalar” ile mahkumların hakları hiçe sayılıyor
Mısır cezaevlerinde “toplu cezalar” ile mahkumların hakları hiçe sayılıyor

Mısır cezaevlerinde “toplu cezalar” ile mahkumların hakları hiçe sayılıyor

Mısır da cezaevi yetkilileri Kahire'nin kötü şöhreti ile ünlü Akrep Hapishanesi'ndeki -çoğunluğu Müslüman Kardeşlerden oluşan- mahkumlara "toplu ceza" uyguluyor.

18 Aralık 2020 Cuma 17:44A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Mısır güvenlik güçlerinin Akrep Hapishanesinde kasım ayının ortasından bu yana mahkumların haklarını hiçe sayarak cezai uygulamalar yaptığını belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, mahkumların havalandırma, elektrik ve sıcak sudan mahrum bırakılarak yıldırılmaya çalışıldığı düşünülen bu cezai yöntemlerin insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz yıllarda da cezaevlerinde aile ziyaretlerini yasaklayan yönetim birimleri bir önceki yıl da mahkumların fiziksel egzersiz yapma haklarını ellerinden almıştı.

Birleşmiş Milletler Mahpuslara Muameleye İlişkin Asgari Standart Kurallar’ında (Mandela Kuralları) mahpusların temel haklarını, "Çalışmak veya okumak için yeterli doğal ışığın olması, insancıl uyku ve temizlik düzenlemelerinin olması ve iklime riayet edilerek havalandırma yapılması, yeterli zemin alanı, suni aydınlatma ve uygun havalandırma nedeniyle koşulları…" olarak sıralarken Mısır’daki Akrep Hapishanesinde bu kuralların neredeyse tamamı hiçe sayılıyor. Hapishanede bulunan 700 ila 800 mahkumun bu gereksinmeleri karşılanmadığı gibi şartlar daha da kötüleştirilerek mahkumlar toplu cezalara çarptırılıyor.

HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika müdür yardımcısı Joe Stork, "Mısırlı yetkililer, Akrep Hapishanesindeki yüzlerce mahkumu neredeyse üç yıl boyunca dünyadan uzaklaştırdıktan sonra şimdi de toplu olarak cezalandırıyorlar.” dedi.

Stork, "Bu cezaevindeki koşullar, tutukluların haklarıyla tamamen uyumsuz." diyerek Mısırlı yetkilileri hapishanedeki koşulları ele almaya ve mahkumların temel haklarından yoksun bırakılmamasını sağlamaya çağırdı.

Akrep Hapishanesi, Müslüman Kardeşler cemaatinin üyeleri olan mahkumların ve diğer muhalif şahsiyetlerin çoğunun gözaltına alındığı maksimum güvenlikli bir hapishane olarak biliniyor.

Mısırlı yetkililer bu tarz ihlalleri sıkça gerçekleştirdiği gibi rapor hazırlanırken sorulan soruların hiç birine de cevap vermeyerek başlarını kuma gömüyorlar.

 

Kaynak: Middle East Monitor

 

HABERE YORUM KAT