1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Milli Güvenlik Dersi ve Andımız Kaldırılsın!
Milli Güvenlik Dersi ve Andımız Kaldırılsın!

Milli Güvenlik Dersi ve Andımız Kaldırılsın!

Referandum sonrası Hükümet okullardaki askerî vesayetin yansıması olan “Milli Güvenlik Dersi” ve “Andımız” uygulamasını kaldıracak mı?

13 Eylül 2010 Pazartesi 00:37A+A-

güçlü bir geleneğe sahip. Son dönemlerde bu olguyu zayıflatmaya yönelik önemli gelişmeler yaşanmakla birlikte, militarist kurumsallaşma ve iş­leyiş hâlâ pek çok alanda belirleyici konumda. Bu olgunun eğitim-öğretim hayatında da açık etkile­rini görmekteyiz. TC eğitim sisteminde okul adeta kışla, öğrenciler de asker gibi algılanmakta ve tüm düzenlemeler bu algı temelinde yapılmakta.

"Milli Güvenlik Dersi" ve  "Andımız" uygulaması bu "kışla düzeneği"nin en çar­pıcı yönlerinden ikisini oluşturuyor. Başta Özgür-Der tarafından olmak üzere zaman zaman "Milli Güvenlik Dersi" ve  "Andımız" uygulamasının kaldırılmasına yönelik talepler içeren çeşitli etkinlikler icra edildi. Ancak konuyla ilgili bakanlık ne dilekçelere cevap verdi, ne bunlardan kaynaklanan faşizan baskıları gündemine aldı ve ne de ortaya konan eylemlerde dile getirilen talepleri gündemine aldı.

Referandumdan daha da güçlenerek çıkan Hükümetin okullardaki kışla sistemini tasfiye ederek daha insani ve özgür bir eğitime kapı aralaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde bir adım olarak "Milli Güvenlik Dersi"nin kaldırılması ve  "Andımız" uygulamasının son bulması gerektiği yönünde bir gündem oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kaygılarla hazırladığımız bu forumda yer alan sorulara cevap vermek suretiyle katkılarınızı bekliyoruz.

  • Milli Güvenlik Dersi nasıl bire kafa yapısı­nın ve ne tür bir ideolojik yaklaşımın ürü­nüdür?
  • Son dönemlerde özgürlüklerin genişletil­mesi ve militarist dayatmaların azaltılma­sına yönelik pek çok ilerleme sağlandığı iddiasına rağmen "Milli Güvenlik Dersi sorunu"nun Milli Eğitim Bakanlığının ve Hükümetin gündemine bir türlü gelmeyişi­ni nasıl yorumluyorsunuz?
  • İslami kamuoyunun bu yönde somut, yaygın ve yoğun bir talebinin olmayışı sizce normal midir? Bu konuda neler yapılmalıdır?

HABERE YORUM KAT

20 Yorum