Boykotu engelleyin
Doç. Dr. Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan genelgede okul müdürlerinden boykotların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi. Genelgenin zamanlaması da dikkat çekti. Bütün toplum kesimlerinde İsrailli firmaların ürünlerine karşı oluşan duyarlılığın hat safhaya çıktığı bir dönemde bu genelgenin yayınlanması manidar karşılandı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta ortaya koyduğu tavır ile tamamen çelişen bir genelge yayınladığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'deki bütün okul müdürlüklerine bir genelge göndererek, 'İsrail mallarını boykot ettirmeyin' uyarısında bulundu. Doç. Dr. Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan genelgede okul müdürlerinden boykotların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi. Genelgenin zamanlaması da dikkat çekti. Bütün toplum kesimlerinde İsrailli firmaların ürünlerine karşı oluşan duyarlılığın had safhaya çıktığı bir dönemde bu genelgenin yayınlanması manidar karşılandı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 13 Şubat'ta bir genelge yayınlayarak İsrailli firmaların ürünlerine karşı halkın kendi iradesi ile başlattığı boykot eylemine öğrencilerin kesinlikle katılmamasını istedi. Genelge okul müdürlerinde şok etkisi yaparken, eğitim camiasında ise infiale neden oldu. Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı ile tamamen çelişen genelgede Hüseyin Çelik, öğrencilerin İsrailli ürünlere karşı boykota katılmamasının gerekçesi olarak da yaşanan ekonomik krizi gösterdi.
Sözkonusu genelgede "İsrail'in 'Gazze'ye yönelik saldırılarını finanse ettiği' iddiasıyla Türkiye'de bulunan birçok uluslararası şirkete ve ürünlerine yönelik boykot çağrıları yapıldığı, çeşitli kurumların bu yönde girişimleri olduğu, bu faaliyetlerde okullarımızın ve öğrencilerimizin de kullanılabileceği duyumları alınmaktadır" diyen Bakan Çelik, "Global ekonomik krizden etkilenmemek ve Gazze'deki barış sürecini olumsuz etkilememek için, okullarımızda yukarıda belirtilen olumsuz girişimlerin (boykot) olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını rica ederim" dedi.
Çelik'in ortaya koyduğu gerekçeler kadar, genelgenin içeriği de dikkatleri çekti. Türkiye'de bütün halk kesimlerinin İsrailli ürünlere karşı tamamen kendi iradesiyle başlattığı boykot eyleminin, Gazze'deki sözde barış görüşmeleri ile de ilişkilendirilmesi manidar bulundu. Çelik, boykota katılmama gerekçelerinden birisini de 'Gazze'deki barış sürecini olumsuz etkilememek için...' şeklinde gösterdi.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Vakit'e yapılan açıklamada ise, "İsrail'in saldırılarını tasvip etmek mümkün değildir. Genelge, 'siyonist mallarını alın' anlamına gelmemektedir. Her eğitimcimiz ve öğrencimiz herhangi bir ürünü boykot etme özgürlüğüne sahiptir" denildi. Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta ortaya koyduğu onurlu tavrın etkisini sürdürdüğü bir dönemde, Bakan'ın "genelge" hatasından dönüp dönmeyeceği merak ediliyor.
GENELGE
13.02.2009 tarih ve B.08.O. MÜB. 0.37.02.00-202 no'lu genelgenin konusu; "Çeşitli Ürünlerin Boykot Edilmesi" olarak belirtiliyor. Genelgede şu ifadeler dikkat çekiyor: "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını finanse ettiği iddiasıyla Türkiye'de bulunan birçok uluslararası şirkete ve ürünlerine yönelik boykot girişimleri olduğu, bu faaliyetlerde okullarımızın ve öğrencilerimizin de kullanılabileceği duyumları alınmaktadır. Dünyada ekonomik krizin yaşandığı ve birçok ülkenin bu krizden olumsuz etkilendiği, ülkemizin etkilenmemesi için önlemler alındığı bilinmektedir. Ülkemizin uluslararası alanda gücünü arttırmak ve yatırımcı güvenini sağlamak için yıllardır verdiği mücadele sonucunda gelinen nokta memnuniyet verici olup, bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir. Bu süreçte uluslararası firmalar ülkemizde doğrudan yatırımda bulunarak yaptıkları ihracat, sağladıkları istihdam ve ödedikleri vergilerle ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. Gazze'de yaşananlar herkesi büyük üzüntüye sevk etmiş ve kalıcı barışın sağlanması için ülkemiz tüm kurum ve kuruluşları ile bir bütün olarak gerekeni yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Global ekonomik krizden etkilenmemek ve Gazze'deki barış sürecini olumsuz etkilememek için okullarımızda yukarıda belirtilen olumsuz girişimlerin olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını rica ederim..."
FİRMALAR MEMNUN
Vakit'in ulaştığı "Listelerde ismi geçen siyonist markalardan bazılarının" yöneticileri Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, iki ülke ilişkilerinin (Türkiye ve İsrail) bozulmasına sebep olacak bir konuda "yapıcı" bir tutum izlediğini öne sürerek, takdirlerini dile getirdiler. Coca Cola Kayseri Mali İşler Müdürü Mahmut Baş, İsrail mallarına boykot başladığından beri huzurlarının kaçtığını belirterek şunları söyledi: "Olumlu bir gelişme. Sonuçta bizler buradan ekmek yiyoruz. Öğrencileri de işin içine katan boykot çağrıları bizi ciddi anlamda huzursuz etmişti. Çalışanlarımız psikolojik baskı altında kalmışlardı. Gerçi biz her ihtimale karşı fiyat ayarlamaları ve promosyon çalışmaları yaparak satışlarımızın düşmesini engellemeye çalıştık ama satışlarımızda bir miktar düşüşler yaşanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesini, yapılan boykotun yanlışlığını ortaya koyan olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz."
EĞİTİM CAMİASI ÖFKELİ
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "siyonist" markalara destek genelgesi, eğitim camiasında büyük infiale yol açtı. Eğitim sendikalarının temsilcileri, Bakan Çelik'in bu genelgeyi yayınlamasının büyük bir çelişki olduğunu ve boykotun buna rağmen devam edeceğini belirttiler.
BU KADAR ÇELİŞKİ OLAMAZ
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "İsrail mallarını almamızı gerektiren hangi neden vardır? Sayın Bakan, önceki olumlu tavrının aksine bir tutumla 'Artık İsrail mallarını boykot etmeyelim' deme lüksüne sahip değildir. Bu milletin çocukları, katil devlete para kazandıran kirli ve kanlı malları elbette boykot etmeye devam edecektir."
AKKİRAZ: "GENELGE DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ"
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz: "Sayın Çelik'in yayınladığı bu genelge bizi hayretlere düşürdü. Bu katliamda payı olanların ürünlerini alarak onların yanında olmamız mümkün değildir. Davos'taki çıkış ile bu genelge tamamen çelişiyor."
BU GENELGE MİLLETİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITMIYOR
Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Adnan Tanrıverdi: "Sayın Bakan şu anda milletin hissiyatına tercüman olmayı bırakmış, lobilerin sözleriyle hareket eder bir görüntü içindedir. Millet zulüm ve katliam karşısında tavrını çok net olarak belirlemişken, katil mallarına uygulanan boykot eylemini Sayın Çelik'in genelgesi durduramaz. Zaten genelgelerin gücü de buna yetmez. Sayın Bakan kulağını İsrail lobilerine değil, halkın vicdanına dayasın. O genelgeleri de halkın vicdanının sesine göre kaleme alsın. Şimdiye kadar uygulanan yumuşak yollar İsrail'i 20 yıldır durduramamıştır; bundan sonra da durdurmaz. Sayın Bakan'ın genelgesinin aksine 'boykota tam gaz devam' diyoruz."