1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Milletin Hâfızâsının DNA’sı İle Oynanması..
Milletin Hâfızâsının DNA’sı İle Oynanması..

Milletin Hâfızâsının DNA’sı İle Oynanması..

​​​​​​​‘Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesinden dolayı devletin elindeki bütün kitabların elden çıkarılması’ emredilmişti, bir kararname ile.. Ve Bulgar Nasyonal Kütüphanesi, kilosu 3-5 kuruştan almıştı bütün o eserleri ve belgeleri..

01 Temmuz 2020 Çarşamba 14:53A+A-

Selahaddin E. Çakırgil’in yazısı:

29 Haziran akşamı TRT -1’de tarihçi Murad Bardakçı, Prof. Erhan Afyoncu ve Prof. Nurhan Atasoy’un sundukları ve saatlerce süren bir program vardı, kitab, kütübhane ve ‘Divan-i Lugat-ut-Türk’ten 1928’e kadar, bin yıla yakın süredir basılan eski eserler üzerine..

Bu programı izlerken, geçenlerde Almanya’da, ‘History Life’ isimli tarih dergisinde ‘Die Grossen Revolutionäre’/En Büyük İhtilalciler /-veya-Devrimciler ’başlığı altında yayınlanan yazı geldi hatırıma.. Çünkü, o yazıda, dünya tarihinde, toplumların hayatında etkili olmuş ‘devrimci’ler mukayese ediliyordu.

Fransız İhtilâli’nin önemli isimlerinden Maximilien Robespierre; Hind İstiklâl Hareketi’nin ünlü lideri Mahatma Gandhi; Rusya’da, Bolşevik/komünist İhtilali gerçekleştiren kadroların lideri Vladimir Lenin, Çin’de komünist bir rejim kuran Mao Zedong; Kuba’da Batista Diktatörlüğü’nü gerilla savaşıyla devirip 1959’da Marksist bir rejim kuran Fidel Castro; 20. Yüzyıl’ın başında, alman marksist hareketinin ünlü ideolog ve eylemcilerinden sayılan Rosa Luxemburg; ‘Modern Türkiye’nin Babası’ sıfatıyla anılan M. Kemal Atatürk; Amerika Birleşik Devletleri’ni kuran kadroların lideri George Washington; Latin Amerika’daki marksist gerilla savaşlarının ünlü ismi Che Guevera;Güney Amerika’daki 200 yıl öncelerdeki istiklâl savaşlarının idealist halk kahramanı Simon Bolivar;1910’larda Meksika’da gerçekleştirilen ‘Köylü İhtilâli’nin ünlü lideri Emiliano Zapata; Vietnam Savaşı’nın 1960-70’ler arasındaki filozof tipli lideri Ho Chi Minh;150 yıl öncelerde İtalyan Birliği’ni sağlamış olan Gluseppe Garibaldi; İngiltere’de, 19. Yüzyıl’ın sonu ve 20. Yüzyıl’ın ilk çeyreğinde feminist hareketlerin ünlü ismi Emmelin Pankhurst; vs..

Yazının Devamı >>>