1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mesut Mevlevi Suikastı İran’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda Planlandı
Mesut Mevlevi Suikastı İran’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda Planlandı

Mesut Mevlevi Suikastı İran’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda Planlandı

İstanbul’da Kasım ayında suikasta uğrayan Mesut Mevlevi Vandanjani’nin öldürülmesi emrini diplomatik pasaport taşıyan iki İranlı istihbaratçının verdiği ortaya çıktı.

28 Mart 2020 Cumartesi 18:42A+A-

HAKSÖZ HABER

İran Savunma Bakanlığı’nda uzun yıllar Siber Güvenlik Uzmanı olarak çalışan fakat muhalif görüş ve tutumları sebebiyle kaçtığı İstanbul’da Kasım ayında suikasta uğrayan Mesut Mevlevi Vandanjani’nin öldürülmesi emrini diplomatik pasaport taşıyan iki İranlı istihbaratçının verdiği ortaya çıktı.

Reuters haber ajansına isim verilmemek şartıyla konuşan Türkiye’nin iki güvenlik yetkilisi Mesut Mevlevi’nin “insansız hava aracı üreten Türk firmalarıyla çalışmaması için uyarılara kulak asmadığı için İran (İstanbul) konsolosluğunda görevli iki istihbaratçı tarafından verilen talimatla öldürüldüğünü" rapor ettiler.

Yolsuzlukları Deşifre Ediyordu

mevlevi-1.jpg14 Kasım 2019’da Şişli’de suikasta uğrayan Mesut Mevlevi Vandanjani, İran’da Ayetullah Hamaney ve Laricani kardeşlerden başlamak üzere devletin üst düzey isimleri ve askeri-istihbari kurumlarında yapılan büyük yolsuzlukların bilgi-belge ve görüntülerini Telegram üzerinde kurduğu “Kara Kutu” isimli kanalında yayınlıyordu. Mevlevi suikastının ardından gözaltına alınan Türkiye ve İran vatandaşı zanlıların ifadeleri suikastın azmettirilmesi ve planlanmasında yer alan diplomatik pasaportlu İranlı istihbaratçıları gösteriyor. Suikastın ardından gözaltına alınıp tutuklanan şüphelilerin diplomatik pasaport taşıyan ve İstanbul konsolosluğunda görevli iki istihbaratçıyı işaret eden ifadeleri savcıların oluşturduğu dosyaya açıkça yansıdı. Türkiye’nin bu konuyu İran Hükümeti nezdinde de resmen gündeme getirmesi bekleniyor.

Suikastın Planlanması ve Failleri

14 Kasım'da Şişli'de gerçekleştirilen suikastın hemen akabinde İstanbul polisi ve MİT'in ortak bir soruşturma yürüttüğü ve bu kapsamda 320 saatlik görüntü izlendiği, 49 yerde arama yapıldığı ve 185 kişiyle konuşulduğu rapora yansıdı.

Mesut Mevlevi Vardanjani'nin 14 Kasım akşamı saat 22.00 sularında Şişli'de koşarak ateş eden bir tetikçi tarafından öldürüldüğü sırada yanında bulunan kişinin Ali Esfanjani isimli bir İranlı olduğu tespit edilmişti. Ali Esfanjani’nin Haziran 2018'de İstanbul'dan geldikten sonra Vardanjani ile yakın dostluk kurarak onun hakkında İran istihbaratına bilgi aktardığı da belirledi. Suikasttan önceki sabah Esfanjani'nin, İran konsolosluğuna gittiği ardından da tetikçi ile görüşerek suikastın detaylarını planladığı belirtildi. Esfanjani polis raporunda suikastı düzenleyen ekibin lideri olarak tanımlandı.

Ali Esfanjani'nin suikasttan 3 gün sonra sahte isimle aldığı bir otobüs biletiyle Ağrı'ya gittiği, buradan da İranlı bir kaçakçının yardımıyla İran'a kaçırıldığı tespit edildi. Ali Esfenjani ile ilgili bir diğer önemli bilgi ise uluslararası uyuşturucu kaçakçısı İran vatandaşı Naci Şerif Zindaşti’nin köstebeği olması. Mesut Mevlevi suikastında kullanılan ve Esfenjani tarafından yönlendirilen Abdülvahap Koçak da Naci Şerif Zindaşti’nin azmettirmesiyle daha önce Kudbettin Kaya’ya suikast düzenleyip katletmişti. İran istihbarat ve uyuşturucu baronları, Türkiye’ye sığınan muhalifleri ortadan kaldırmak üzere epeyce ortak projeye girişmişler anlaşılan.

Devrim Muhafızları Tehdit Ediyordu

mevlevi-2.jpgTürkiye Emniyet ve İstihbaratı tarafından hazırlanan raporda ayrıca Mesut Mevlevi Vardanjani'nin ölümünden 3 ay önce sosyal medya hesaplarında paylaştığı, "Yolsuz mafya liderlerinin kökünü kazıyacağım. Bunu yapamadan beni öldürmemeleri için dua edin" ifadelerine de yer verildi. Vandanjani’nin “sıra dışı bir profil” olarak tanımlandığı, İran Savunma Bakanlığı'nda siber güvenlik alanında çalıştığı ve daha sonra İran rejimine muhalif bir tutum sergilediği de raporda belirtildi. Bununla birlikte Mesut Mevlevi’nin İran Devrim Muhafızları tarafından insansız hava aracı projeleri için Türk firmalarıyla çalışmaması konusunda uyarıldığı bilgisi de paylaşıldı. Mesut Mevlevi’nin İran’daki yolsuzluklara ilişkin bazı belgeleri online bir şekilde yayınladığı, Ankara'daki İran Büyükelçiliği'nin temasa geçme taleplerini reddederek bunun yerine Amerikalılarla ve İsrailli bir diplomatla görüştüğüne, Avrupalı devletlerle çalışmak üzere bazı girişimlerde bulunduğuna yönelik bazı iddialar da İranlı kaynaklarda yer alıyor.

İran’ın Diplomatik Temsilcileri Suskun

İran'ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Vardanjani cinayetinin perde arkasına ilişkin Reuters'ın sorularına ve İran hükümetinin cinayette parmağı olup olmadığı yönündeki sorularına cevap vermediği ifade ediliyor. Biri dizi suikast halkasının son zinciri olarak bilinen Mesut Mevlevi suikastının bölgenin etkin iki gücü olan İran ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha fazla zedeleyebileceği belirtiliyor. Bütün delil ve tanık ifadelerine rağmen şu ana kadar Türkiye tarafından İran’a yönelik açık bir suçlama yöneltilmedi. Ancak Tahran’ın gem vurulamaz, dizginlenemez siyasi suikastlar zincirine yönelik bu kez Ankara tarafından ciddi ve yüksek sesle bir uyarı yapılması bekleniyor.

Suud Kaşıkçı’yı, İran Vandanjani’yi Öldürttü

mevlevi-3.jpgReuters’e konuşan fakat ismi zikredilmeyen güvenlik yetkilisi cinayetin ardından yakalanan Türk ve İranlı şüphelilerin, sorguları sırasında İran konsolosluğunda görevli iki istihbarat görevlisinin emriyle hareket ettiklerini itiraf ettiklerini söyledi. Aynı güvenlik yetkilisi Vardanjani cinayetini, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine benzetti.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum