1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Meşru Müdafaa'da Tahliye Çelişkisi
'Meşru Müdafaa'da Tahliye Çelişkisi

'Meşru Müdafaa'da Tahliye Çelişkisi

Okmeydanı'nda Uğur Kurt'u öldürmekle suçlanan polis memuru, kendisine molotof atıldığını ve meşru müdafaada bulunduğunu söyledi. Ancak mahkeme, molotof attığı iddia edilen kişiyi tahliye etti.

16 Temmuz 2014 Çarşamba 17:53A+A-

Okmeydanı Cemevi’nde katıldığı bir cenaze sırasında polisin açtığı ateşle öldürülen Uğur Kurt’la ilgili soruşturmada yeni bir gelişme daha ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten terör büro savcısı Hasan Yılmaz, Kurt’u vuran polisle ilgili Valiliğe gönderdiği soruşturma izin yazısında polis S.K’ya, şüpheli C.K’nın molotof attığını iddia etti. Ancak polis S.K’ya motolof attığı iddia edilen C.K, delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Şüpheli C. K: Molotof atmadım

Savcı Yılmaz izin yazısında polis S.K’nın, C.K’nın attığı motolof nedeniyle ateş ettiğini öne sürdü. Savcı,  polis S.K’nın eylemini ‘C. K’yı etkisiz hale getirmek için yaptığı gerekçesiyle meşrü müdafa’ olarak değerlendirdi. Savcılığın izin yazısı tutanağında yer alan C.K polis tarafından gözaltına alındı. C.K., terör büro savcılığına çıkartıldı. Burada ifade veren C.K,, polise molotof attığı iddia edilen fotoğraflardaki kişinin kendisi olmadığını belirtti. Şüpheli C. K, Uğur Kurt vurulduktan sonra Okmeydanı’na gittiğini, orada açıklama yapan bazı milletvekillerinin yanında olduğunu belirtti.

Avukatları basın açıklamasının fotoğraflarını sundu

Öğleden sonraki basın açıklamasına katıldığını belirten C.K., basın açıklamasına katıldığına ilişkin fotoğrafları da savcılığa sundu. Polise molotof attığı iddia edilen kişi ile kendi üzerindeki kıyafetlerin farklılığını da sorguda belirten C.K, terör savcılığının talebi ile tutuklandı.

Molotof attığına dair yeterli delil yok

Ancak avukatlarının itirazını değerlendiren mahkeme, ‘iddia edilen suç ile somut bağlantıyı kuracak yeterli delil olmadığı’ gerekçesiyle C.K'yı serbest bıraktı.

'Meşru müdafa' tezini çürütecek ifade izin yazısında yer aldı

Savcılığın izin yazısında bir ayrıntı daha dikkat çekti. Valiliğe gönderilen yazı da savcı Yılmaz, kendi ‘meşru müdafa’ değerlendirmesini çürütecek bazı cümlelere de yer verdi. Savcı Yılmaz kendi yazdığı yazıda polise molotof attığı iddia edilen C.K.’nın, polis S.K’nın ateş etmesi üzerine ‘kaçtığını’ ve kaçması nedeniyle kurşunun Uğur Kurt’a isabet ettiğini belirtt. Yani savcı Yılmaz, yazısında polisin kaçan şüpheliye doğru ateş ettiğini yazdı. 

Savcı tatilde, tanıklar beklemede

Öte yandan Uğur Kurt’un avukatlarının bir talebi daha savcı Hasan Yılmaz yıllık izinde olduğu için reddedildi. Avukatlar, bugün olay günü orada olan üç kişiyi tanık olarak dinletmek istedi. Ancak Savcı Yılmaz izinde olduğu için soruşturma dosyasına bakan savcı Mesut Erdinç Bayhan’ın dinlemesi için, üç tanık adliyeye çağrıldı. Savcı Bayhan, tanıkları dinleyemedi. Çünkü  başsavcılık,  tanıkların,  soruşturmanın savcı Hasan Yılmaz tarafından dinlenmesi talimatını verdi. Bu nedenle tanıklar savcı Yılmaz’ın izin dönüşünde dinlenilecek.

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT