1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “Mescid-i Aksa’ya Mabet İnşa Etmek İçin Hazırlıklar Yapılıyor”
“Mescid-i Aksa’ya Mabet İnşa Etmek İçin Hazırlıklar Yapılıyor”

“Mescid-i Aksa’ya Mabet İnşa Etmek İçin Hazırlıklar Yapılıyor”

İsrail televizyonlarında yayınlanan haberlere göre mabet için çalışan örgüt ve kuruluşlar, kendilerini mabet inşası için hazırlıyorlar ve bunun için siyasi bir karar bekliyorlar.

18 Ağustos 2016 Perşembe 18:56A+A-

Geçtiğimiz hafta yayınlanan haberlerde “Mabedin yıkılış yıldönümü” ile eşzamanlı olarak bu kuruluşların halk ve siyaset tarafından büyük bir destek gördüğü belirtildi.

Mabedin inşası hazırlıklarına katılanlardan bazıları, saatler içinde gerekli malzemelerin Mescid-i Aksa’nın içine, özellikle de Kubbetü’s-Sahra’ya getirilebileceğini ve mabedin inşasının üç yılı geçmeyeceğini ifade ettiler.

İsrailli kanal 2 televizyonunda yayınlanan ve Dana Weiss tarafından sunulan haberde “Mabet için kadınlar” örgütünün sözde mabede konulacak bazı eşyalar hazırladıkları belirtildi. haberde “Mabet için Kadınlar” örgütünün yerleşimci dört kız kardeş tarafından dar bir çerçevede kurulduktan sonra şimdi geniş bir çevre tarafından desteklendiği ifade edildi. bu örgütün faaliyetleri arasında Mescid-i Aksa’ya baskınlar düzenlemek, Aksa içerisinde evlilik gibi Yahudi dini törenleri icra etmek gibi faaliyetler yer alıyor. Bu törenlerin iki günde bir defa gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Haberde bu olgunun arka planda yer alan tali bir konu olmaktan çıkıp halk ve siyaset tarafından destek görmeye başladığı, örgüt lobilerinin Knesset ve hükümete bu konuda baskı yaptıkları ifade ediliyor. Özellikle son iki hükümet ile Miri Regev ve Shuli Moalem-Refaeli adında iki milletvekiline dikkat çekiliyor.

“Mabet için Kadınlar” örgütünün ifade dilini iyileştirdiği ve modern bir dil kullandığı, kullandığı argümanlar içinde “Mescid-i Aksa içinde ibadetleri yerine getirmede eşitlik, insan hakları ve demokrasi” gibi ifadelerin yer aldığı belirtiliyor. Bu da bunlara verilen kabulün artmasına sebep oluyor.

Benzer bağlamda da İsrail Kanal 1 televizyonu da geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı haberinde mabedin inşası için yapılan hazırlıkları ele aldı. Haberde mabet için kurban edilmek üzere hazırlanan koyun sürülerinden bahsedilerek bunun için siyasi bir kararın beklendiği ifade edildi.

Haberde “Mabet Enstitüsü” örgütünün faaliyetleri ele alınarak örgütün başkanı Yisrael Ariel’in “Şu anda mabette göreve başlayabilecek 40’tan fazla haham var.” sözlerine yer verildi. Yisrael Ariel, Mescid-i Aksa’ya çok yakın olan örgütünün mabet için birçok hazırlık yaptığını ve saatler içerisinde bunların içeri taşınabileceğini ve kurban kesilmesi ile inşaata hemen başlanabileceğini kaydetti.

İsrailli şehir planlayıcısı Yoram Gensbor da televizyona yaptığı açıklamalarda mabet için ayrıntılı harita ve planlar hazırladığını, bunların kabul edilmesi durumunda üç sene içerisinde mabedin inşaatını bitirebileceğini söyledi.

Safa Ajansı / Çeviri: Kudüs Sahnesi

HABERE YORUM KAT