“Mescid-i Aksa İsrail Toprağı Olmayacak”
Davutoğlu, Meclis'teki konuşmasında Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalar sonrasında İsrail'in ilk defa bu kadar yalnızlaştığını, Filistin toprakları işgal edildiğinde bile bu kadar yalnızlaşmadığını dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Onun için hükümetleri çatırdamaya başladı, çatırdayacak. Bu işin peşini bırakmayacağız. Uluslararası tahkim komisyonu kurulacak." dedi. Bakan, Kudüs konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Doğu Kudüs İsrail'in toprak parçası değil, uluslararası hukuka göre Filistin toprağıdır. Mescid-i Aksa da İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır." diye konuştu.
Bir gün barış olursa Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olacağını, Türkiye'nin de Doğu Kudüs'te yapılacak Arap Ligi toplantısına katılacağını ifade eden Davutoğlu, Doğu Kudüs'teki dini mekanların idaresinin hâlâ Osmanlı'dan kalan teamüllerle yönetildiğini hatırlattı. BM'deki Doğu Kudüs Komisyonu'nda Türkiye'nin Amerika ve Fransa ile birlikte üye olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Yani Doğu Kudüs uluslararası hukuk açısından da bizi ilgilendirir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs bizim meselemizdir." dedi.
Görüşme talebi İsrail tarafından geldi
Öte yandan Davutoğlu, İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile yaptığı görüşme talebinin İsrail tarafından geldiğini açıkladı.
Gazetecilerin görüşmeye ilişkin soruları üzerine Davutoğlu, söz konusu görüşme isteğinin İsrailli bakandan geldiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine "Gerekli açıklamalar yapıldı ve cevaplar verildi" demekle yetindi.
DIŞIŞLERİ GÖRÜŞMEYİ DOĞRULADI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel'de görüşme yapıldığını doğruladı.
Özügergin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun İstanbul'dan Ankara'ya gelişi sırasında Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Burak Özügergin, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer arasında görüşme yapıldığı doğrudur. Bu görüşmenin yapılması talebi İsrail tarafından geldi" dedi.
Özügergin, görüşmede, "son zamanlarda özellikle Gazze'ye yardım taşıyan konvoya yapılan saldırıdan sonra Türk-İsrail ilişkilerinin vardığı nokta ve bu ilişkilerin önümüzdeki dönemdeki seyri konularının ele alındığını" kaydetti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Ben Eliezer'e daha önce muhtelif vesilelerle dile getirilen, ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin İsrail'in atmasını beklediği adımlar konusunda vurgular yaptığını anlatan Özügergin, "Biliyorsunuz, bunu defaatle dile getirdik. Beklentilerimiz nelerdir? Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi, bir uluslararası bağımsız, tarafsız komisyon kurulması ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması taleplerimizi vurguladık" diye konuştu.
Özügergin, görüşme sonrasında İsrail tarafının, Türkiye'nin taleplerini değerlendirmek üzere hükümetine ulaştıracağı vaadinde bulunduğunu kaydetti.
Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Özügergin, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz, ilişkilerin vardığı nokta bizim de istediğimiz bir nokta değil. Görüşme talebinin karşı taraftan gelmesinin ardındaki neden de herhalde önümüzdeki dönemde atmalarını beklediğimiz adımların tekrar bir tespiti, bunların hükümet içinde paylaşılması. Herhalde onun için böyle bir talepte bulundular. Bizim Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için ortaya koyduğumuz beklentiler açık. Bunu yüz yüze Sayın Bakan, Eliezer'e iletti. Biliyorsunuz biz bu beklentilerimizi ve bazı diğer taleplerimizi bir notayla da bir hafta-on gün önce karşı tarafa iletmiştik. Bu da şüphesiz ele alınan konular arasında oldu."
HABERE YORUM KAT