1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mersin'de 400 Ton GDO'lu Ürün Ele Geçirildi
Mersin'de 400 Ton GDO'lu Ürün Ele Geçirildi

Mersin'de 400 Ton GDO'lu Ürün Ele Geçirildi

Mersin'de gümrük muhafaza ekipleri, Çin'den ithal edilen 400 ton GDO'lu mısır gluteni ele geçirdi.

02 Aralık 2014 Salı 08:45A+A-

Gümrük muhafaza ekipleri, Mersin'de 400 ton GDO'lu mısır gluteni ele geçirdi.

Edinilen bilgiye göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, bir firma tarafından serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile ithal edilen "mısır gluteni"nin işlemlerinde sahte tarım uygunluk belgesi kullanıldığını belirledi.

Yapılan araştırmada, 400 ton ürünün Çin'den getirilerek antrepoya alındığı, firmaca İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne uygunluk belgesi için müracaat edildiği halde ürünlerin daha sonra başka bir firmaya devredildiği belirlendi. Ayrıca, söz konusu firma tarafından Mersin Gümrük Müdürlüğü'nce tescilli serbest dolaşıma giriş beyannamesinin düzenlendiği de saptandı.

Beyanname ekinde Mersin Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden alınmış uygunluk yazısı olduğunu gören ekipler, yaptıkları araştırma sonucunda söz konusu belgenin sahte olduğunu belirledi.

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde yapılan analizler sonucunda, söz konusu ürünün GDO yönünden mevzuata aykırı olduğu, eşyada "35S Promoter" ve "NOS Terminatör" saptandığı ve ürünlerin GDO'lu olduğu tespit edildi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilen konuyla ilgili 6 şüpheli gözaltına alındı. Bakanlığın olayla ilgili inceleme ve takibi sürdürdüğü bildirildi.

HABERE YORUM KAT