1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Merkez Bankası'na müdahaleye tepkiler
Merkez Bankası'na müdahaleye tepkiler

Merkez Bankası'na müdahaleye tepkiler

Murat Uysal'ın Merkez Bankası’ndaki görevinden alınıp yerine Naci Ağbal'ın getirilmesine aralarında Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin de bulunduğu muhalefet ve bazı ekonomistler tepki gösterdi.

07 Kasım 2020 Cumartesi 23:51A+A-

Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı, 16 ay içinde iki Merkez Bankası Başkanı görevden alındı. Gece yarısı operasyonuyla Murat Uysal görevden alınırken, yerine Beştepe'den yeni bir isim atandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal yeni başkan olurken, muhalefet ve ekonomistler karara tepkili.

"MERKEZ BANKASI'NA 4 YILDA ÜÇÜNCÜ ATAMA"

Gelecek Partisi Dış Politika Başkanı Kani Torun ise Twitter'dan "Görev süresi 5 yıl olan Merkez Bankası başkanlığına 4 yılda üçüncü atama. Herhalde ekonominin durumunu anlamak için başka bir göstergeye ihtiyaç yok" açıklamasında bulundu.

Konuyu Twitter üzerinden değerlendiren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da “Ekonomide yangın var! Son 16 ay içinde ikinci kez Merkez Bankası başkanı değişti! Arabanın motorunda sorun var lastiği değiştirip çare arıyorsunuz. Bu güzel ülkeye yazık ediyorsunuz.” dedi.

"BU YANLIŞ POLİTİLAYI AĞBAL DA KURTARAMAZ"

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına bazı ekonomistler de tepki gösterdi. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası "Ne desek boş" diyerek göndermeli bir paylaşım yaparken, ekonomist Uğur Gürses "Ekonomiden sorumlu iradenin, bakanın yanlışlarını bir emir erine yıkmak paha biçilmez. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve ekibi ne denildiyse onu yapmadılar mı? Bu yüzden kötü yönetim sergilediler. Ne yazık ki Ağbal da kurtaramaz bu yanlış politikayı" sözleriyle karara tepki gösterdi.

Merkez Bankası kararına bir tepki de DEVA Partisi lideri Ali Babacan'dan geldi. Mardin'de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ile ilgili konuşan Babacan "Sizin dediklerinizden başka bir iş yapmayan bir bürokratı değiştirerek, suçu ona yıkarak, bu sorumluluktan kaçamazsınız. O kadar kolay değil. Bu millet bu kadar saf değil" dedi.

Merkez Bankası yönetimindeki değişiklik ABD’nin muhtemel baskılarına karşı önlem hamlesi mi?

Öte yandan muhalefetin ve bazı ekonomistlerin bu tepkilerine karşın Merkez Bankası’ndaki görev değişimini başka açıdan yorumlayanlar da var.

Buna göre Naci Ağbal’ın atanmasının ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ekibinin Türkiye’ye karşı hayata geçirmesi muhtemel yaptırımlara hazırlık amaçlı stratejik bir atama olabileceği söyleniyor.  Eski bakanlardan Nihat Zeybekçi’nin Cumhurbaşkanlığı danışmanlık kadrosuna eklenmesinin de bunun bir işaret olarak okunabileceği belirtilen bu yorumda, bu atamaların ekonomi kadrosunu güçlendirmeye mebni adımlar şeklinde okunması gerektiği fikrini öne çıkarıyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum