1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Merkel, Halep’teki Durumu “Felâket” Olarak Nitelendirdi
Merkel, Halep’teki Durumu “Felâket” Olarak Nitelendirdi

Merkel, Halep’teki Durumu “Felâket” Olarak Nitelendirdi

Almanya Başbakanı Merkel, “Suriye’deki durum tam bir felâket. Yüreğimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lâzım.” dedi.

13 Aralık 2016 Salı 15:59A+A-

Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden önce başkent Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşme öncesi düzenlenen basın toplantısında, burada Suriye’deki durumu da ele alacaklarını ifade etti.

AA’da yer alan habere göre, Suriye’deki insanların durumunun iyileşmesi, sivillerin korunması ve insânî yardımın sağlanması için Fransa ile ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, “Durum tam bir felâket. Yüreğimizi yakıyor. Bunu gerçekten söylemek lâzım.” dedi.

Merkel, insânî yardım konusunda Beşşar Esed rejimiyle Rusya ve İran’ın da anlayış göstermesi için bütün yolları deneyeceklerini kaydetti.

“AB-Türkiye Anlaşmasını Destekliyoruz”

Avrupa’daki mülteci krizini de görüşeceklerini belirten Merkel, zirvede, özellikle Akdeniz’deki kırılgan durumdan dolayı AB’nin Türkiye ile yaptığı anlaşmanın benzerinin Afrika ülkeleriyle de hızlı bir şeklide gerçekleşmesi için baskı yapacaklarını ifade etti.

“AB-Türkiye anlaşmasını destekliyoruz.” diyen Merkel, bu anlaşma kapsamında Yunanistan’a daha fazla yardımcı olacaklarını söyledi.

“Halep’te 120 Bin Rehine Var”

Merkel, Ukrayna’ya ilişkin yavaş ilerleyen bir Minsk sürecinin bulunduğuna işaret ederek “Bundan dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımların bir kez uzatılması gerekli olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Suriye’de insânî durumun kabûl edilemez olduğunu belirterek “Halep’te 120 bin rehine var. Başka bir kelime bulamayız. Bombalanıyorlar, acı çekiyorlar ve Halep’ten çıkmak istediklerinde hayatlarını riske ediyorlar.” diye konuştu.

“Burada İnsânî Bir Ültimatom Beyan Etmemiz Lâzım”

Halkın Halep’ten tahliye edilmesi gerektiğini belirten ve insânî yardım girişi için koridorların açılmasını isteyen Hollande, bu konuda Rusya’ya ve Esed rejimine baskıyı arttıracaklarını kaydetti.

Hollande, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye ilişkin her ilerlemeyi veto ettiğini söyleyerek “Rusya olmadan, operasyon yapma imkânı bulan Esed rejimi olmaz.” dedi.

Halep’in içinde hastane kalmadığını, hastanelerin kentin dışında olduğunu belirten Hollande, sağlık alt yapısının korunması gerektiğini vurguladı.

Hollande, “Burada insânî bir ültimatom beyan etmemiz lâzım. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır. On binlerce insan tutsak. Bundan dolayı harekete geçmemiz lâzım.” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT