1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. MEI raporu: Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerde Kovid-19 kontrolden çıktı
MEI raporu: Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerde Kovid-19 kontrolden çıktı

MEI raporu: Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerde Kovid-19 kontrolden çıktı

Suriye'de başta başkent Şam olmak üzere Esed rejimi kontrolündeki bölgelerde koronavirüs krizinin boyutlarının kontrolden çıktığı belirtiliyor.

07 Ağustos 2020 Cuma 19:47A+A-

Suriye'de başta başkent Şam olmak üzere Esed rejimi kontrolündeki bölgelerde koronavirüs krizinin boyutlarının kontrolden çıktığı aktarılıyor.

Vaka ve ölü sayısının her geçen gün arttığı bölgelerde, aktivistlere göre salgına dair rakamlar doğru bir şekilde açıklanmıyor.

Middle East Institute'un (MEI) raporuna göre, rejim kontrolündeki bölgelerde hastaneler tamamen dolmuş durumda ve salgının önü alınamıyor. Rejim yetkililerinin ise vaka ve ölüm sayılarını gizlediği ifade ediliyor.

Ölümlerde artış

Son haftalarda rejim kontrolündeki bölgelerde salgının yükselişinde büyük bir ivme yaşandığı rapor ediliyor. 4 Ağustos'ta resmi kaynaklarca açıklanan vaka sayıları tüm ülkede 847, Şam'da ise 463'tü.

Ancak MEI tarafından, Şam Yardımcı Sağlık Direktörü Dr. Ahmed Habbas'a dayandırılan bilgilere göre, başkent Şam ve kırsalında toplam vaka sayısının 112 bin 500 olduğu değerlendiriliyor.

Dr. Habbas, ölüm sayılarında mezarlık işlerinin daha güvenilir rakamlar verdiğini, son 8 günlük süreçte bölgede 800'ü aşkın toplam ölüm yaşandığını belirtiyor.

Suriyeli aktivist Amir Tayfur da yalnızca 1 Ağustos'ta Şam ve kırsalında 193 ölüm yaşandığını, ölümleri Sağlık yetkililerinin değil mezarlık yetkililerinin açıklamasını istediklerini kaydediyor.

MEI raporunda, salgında çok sayıda doktor ve sağlık görevlisinin de koronavirüs nedeniyle öldüğü vurgulanıyor.

Esed rejimi, salgının ilk günlerinde ilan ettiği sokağa çıkma kısıtlamalarını, ekonomik sebepleri gerekçe göstererek kısa bir süre sonra kaldırmıştı.

Halk rejimi suçluyor

Suriyeliler Esed rejiminin koronavirüs salgınına dair rakamları açıklama konusunda şeffaf olmadığını, gerekli önlemlerin alınmadığını ve salgının kontrolden çıktığını belirtiyor.

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e saldırı düzenlemek için Rusya ve İran ile birlikte askeri hazırlıkları sürdüren Esed rejiminin, salgına karşı önlem almaması tepki çekiyor.

İdlib'de Rusya destekli Esed rejimi tarafından saldırılarda öldürülen sivillerin yanı sıra, rejim kontrolündeki başkent Şam'da da çok sayıda sivil, rejimin ihmali nedeniyle koronavirüsten can veriyor.

Kaynak: Mepa News 

HABERE YORUM KAT