1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mehmet Ağar’a 130 Sayfalık Gerekçe
Mehmet Ağar’a 130 Sayfalık Gerekçe

Mehmet Ağar’a 130 Sayfalık Gerekçe

Mehmet Ağar hakkında beş yıl hapis cezası veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 130 sayfalık gerekçeli karar hazırladı.

04 Kasım 2011 Cuma 10:43A+A-

Susurluk Davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar hakkında beş yıl mahkumiyet cezası veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 130 sayfalık gerekçeli kararı hazır. Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir tarafından hazırlanan gerekçeli karar, mahkemenin eski başkanı Hasan Şatır’ın imzasını bekliyor.

Mehmet Ağar hakkında Susurluk Davası kapsamında beş yıl hapis cezası veren mahkeme gerekçeli kararı hazırladı. Yargı tarihine eşine ender rastlanabilecek 130 sayfalık gerekçeli kararın, Ankara Özel Yetkili Savcılarının yürüttüğü 1990’lardaki faili meçhul cinayetler soruşturmasında da delil olarak kullanılması bekleniyor.

Mehmet Ağar’ın yargılama süreci...

1997 yılında, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı Mehmet Ağar hakkında, Sedat Bucak ile birlikte “cürüm işlemek için çete kurmak, hakkında yakalama ve tevkif müzakeresi bulunan kişileri (Abdullah Çatlı) yetkili mercilere haber vermemek ve görevi kötüye kullanmak” iddialarıyla altı yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Ancak o dönem Ağar’ın bakan olması sebebiyle yargılama süreci başlayamamıştı. 11 Aralık 1997’de dokunulmazlığı kaldırılmasıyla birlikte süreç başladı. Mehmet Ağar, 10 Ocak 1998’de DGM’de üç saat sanık sıfatıyla ifade verdi. Ağar ifadesinde olayların meydana geldiği dönemde bakanlık görevinde olduğu için Yüce Divan tarafından yargılanabileceğini söyledi. DGM yargılama ile ilgili önce görevsizlik kararı verdi, sonrasında Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin de yargılamanın durdurulması yönünde karar almasıyla Ağar’ın yargılama süreci başlamadan bitmiş oldu. Yargılamanın durdurulmasından 3 yıl sonra 15 Haziran 2000’de Ağar’ın Yüce Divan’da yargılanıp yargılamamasını görüşen Meclis Soruşturma Komisyonu, 8’e karşı 6 oyla yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Ağar, TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu ve İstanbul DGM savcılarına verdiği ifadelerde de “devlet sırrı” diyerek olayları anlatmadı.

Kasım 2008’de Susurluk ile ilgili yeniden yargılanmasına başlanan Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahmesi tarafından 15 Eylül 2011’de, “gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı’nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek” ve “yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e silah taşıma belgesi ve hususi damgalı yeşil pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlarından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. ARZU YILDIZ / TARAF

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT