1. HABERLER

  2. HABER

  3. Medvedev'den Komutanlara Yangın Azli
Medvedevden Komutanlara Yangın Azli

Medvedev'den Komutanlara Yangın Azli

Rusya'da aşırı sıcaklar nedeniyle çıkan yangınların faturası Rus komutanlara kesildi. Devlet Başkanı Medvedev, yangınların bir askerî üsse sıçramasını engelleyemeyen dört komutanı görevden alırken, 'görevini düzgün yapamıyor' dediği deniz kuvvetleri komut

06 Ağustos 2010 Cuma 06:13A+A-

Rusya'nın batısında geçen hafta çıkan yangınlar, bazı komutanların görevden alınmasına, bazılarının da ceza almasına sebep oldu. Yangınlar nedeniyle tatilini yarıda keserek başkent Moskova'ya dönen Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yangınların bir askerî üsse ulaşmasının engellenememesi üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Visotski ve yardımcılarına uyarı cezası verirken, 4 üst düzey askerî yetkiliyi de görevinden aldı.

Donanmaya ait Moskova yakınlarındaki askeri üstte geçen perşembe günü çıkan yangında, içinde ne olduğu belirtilmeyen 13 hangar kül olmuş, olay resmi makamlar tarafından salı günü teyit edilmişti. Rus haber ajansları Medvedev'in, üst düzey yetkilileriyle Kremlin'de yaptığı toplantıda, "Savunma Bakanlığı'ndan yangınları söndürmesi için sivillere yardımcı olmasını istememiz gerçeğine karşın, bakanlık birçok olayda kendisini bile koruyamadı." ifadesini kullandığını duyurdu. Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın görevini "düzgün yapamadığını" söyleyen Medvedev, üssün komutanı ile lojistik dairesi başkanlarının görevlerinin sonlandırılması talimatı verdi. Son 130 yılın en sıcak aylarının yaşandığı Rusya'da çıkan orman yangınlarından son açıklamaya göre 50 kişi hayatını kaybederken, 2 binden fazla ev de kül olmuştu. Rusya Acil Durum Bakanlığı, dün ülkenin batısında 600 yangının devam ettiğini açıkladı. Felaketle ilgili atılacak adımları açıklayan Başbakan Vladimir Putin, yanan evler yerine daha dayanıklı yapıların kıştan önce inşa edileceğini vaat etti. Putin mağdurlara 6.600 dolar verileceğini belirtti. Bu rakam ortalama maaşın 800 dolar olduğu ülkede oldukça yüksek bir meblağ teşkil ediyor. Rus medyası, bazı kişilerin yardım için evlerini bilerek ateşe verdiklerini ileri sürdü. Yangının Moskova yakınlarındaki Federal Nükleer Araştırma Merkezi'ne ulaşmasının engellenmesine çalışılıyor. Merkezdeki bazı radyoaktif maddelerin güvenli bir başka alana nakledildiği açıklandı. Rusya'nın yangın ve kuraklıktan dolayı tahıl ihracatını Aralık ayına kadar durdurduğu duyuruldu.

Alevler kozmik odayı da sardı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Moskova çevre bölgesi Kolomenskaya'da Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı ve stratejik açıdan önemli gizli bir askerî tesisin de perşembe günü yandığını belirtti. Yanan merkezde Rus Genelkurmay'ının gizli belgelerinin bulunduğu kozmik odanın da büyük zarar gördüğü bildirildi.

Bu arada, Komsomolskaya Pravda adlı gazetenin haberine göre, evi yanan ve internet sitelerinde "top_lap" rumuzuyla yazılar yazan bir Rus vatandaşın eleştirilerine Putin, yazılı bir açıklamayla cevap verdi. Sovyet devrinde yangın çanları olduğunu, fakat onların yerine konulan telefonların çalışmadığını eleştiren vatandaşa, Putin "SSCB devrinde şu an yaşadığımız kadar büyük yangın atlatmadık. Ama yine de yazdıklarınızın çoğuyla hemfikirim. Eğer açık adresinizi verirseniz, size yangın alarm çanı yollatacağım." dedi.

 ZAMAN

HABERE YORUM KAT