1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Mazlumların umutlarını yeşerten bir zafer...
Mazlumların umutlarını yeşerten bir zafer...

Mazlumların umutlarını yeşerten bir zafer...

15 Ağustos, Taliban'ın işgalcilere karşı kazandığı zaferin yıldönümü!

15 Ağustos 2023 Salı 17:35A+A-

Talha Erdem Kuloğlu / HAKSÖZ HABER

15 Ağustos Afganistan için önemli bir dönüm noktası. Taliban'ın Kabil'e çatışmasız girdiği bu tarihte ülke, 20 yılın ardından ABD işgalinden kurtuldu. Taliban 10 gün gibi kısa bir sürede Kabil'e girmiş olsa da bu zafer 20 yıllık bir mücadelenin sonucuydu. 17 Ağustos tarihinde ise Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Kabil’de bir basın açıklaması düzenleyerek herkesi affettiklerini ve kapsayıcı bir hükümet kurmak istediklerini duyurdu. Bunların ardından Taliban, yönetimi devraldı ve İslam Emirliği’ni kurduğunu ilan etti.

Taliban yönetimi devralalı tam 2 sene oldu. Ülkede 20 yıllık sosyal, siyasi ve iktisadi yıkımın ardından İslam Emirliği yönetimi ülkeyi pek çok açıdan kalkındırmaya çalışıyor. Emirlik yöneticileri bunun zor bir süreç olduğunu ve her problemin hızlıca çözülemeyeceğini dillendiriyor ancak ilerleme kaydedilen birçok alan var.

Bunların başında enflasyonun düşmesi, yolsuzluğun neredeyse sıfırlanması, para birimi olan Afgani’nin değer kazanması, gıda üretiminin artması, belediyecilik, ıslah ve imar faaliyetlerinin yaygınlaşması ve artması, suç oranlarının düşmesi ve ülkede güvenliğin sağlanması gibi başlıklar geliyor. Tüm bu olumluluklara ek olarak tüm dünya tarafından en göze çarpan gelişmelerden biri ise Taliban’ın uyuşturucuyla mücadeledeki başarısı oldu. Aynı zamanda toplumun en büyük problemlerinden biri olan bağımlıların ıslahı da yönetimin üzerinde önemle durduğu meselelerden biri.

Taliban’ın yönetimi devralması ve Amerika’yı mağlup edip işgalcileri ülkelerinden kovması tüm dünyaya şunu gösterdi:

İşgalcilerin işgal ettikleri yerlerde sonsuza kadar kalma imkanları ve ihtimalleri yok!

Bu bağlamda ABD'nin Afganistan'daki mağlubiyeti ümmet coğrafyasının farklı bölgeleri için de bir ümit kaynağı olmuştur. Bu tarz mücadele örnekleri küçük bir fotoğraf karesi gibi görmek yerine uzun metraj bir filme benzetmek gerekiyor. Ümmetin, düşmanlarına karşı verdiği mücadelede kısa vadede bazen kaybedilmiş bazen ise istenilen sonuç alınamamış gibi görünse dahi zafer elbet gelecektir ve işgalciler def olmaya mahkumdur!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum