1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Mavi Marmara’da Basın Toplantısı
Mavi Marmara’da Basın Toplantısı

Mavi Marmara’da Basın Toplantısı

Gazze'ye girmek üzere Kıbrıs – Gazze arasındaki etapta deniz suları üzerinde bekleyen "Mavi Marmara" gemisinde bir basın toplantısı düzenlendi. Almanya'dan gelen milletvekillerinin katıldığı toplantıda, son gelişmeler hakkında bilgi verildi.

30 Mayıs 2010 Pazar 15:03A+A-

Gazze'ye girmek üzere 27 Mayıs Perşembe günü Antalya limanından "Vira Bismillâh" diyerek yola çıkan ve şu anda Kıbrıs – Gazze arasındaki etapta deniz suları üzerinde bekleyen "Mavi Marmara" gemisinde bir basın toplantısı düzenlendi. Almanya'dan gelen Almanya gelen milletvekillerinin katıldığı toplantıda, son gelişmeler hakkında bilgi verilirken, IHH Başkanı Bülent Yıldırım, bir saat sonra Gazze'ye doğru hareket edeceklerini duyurdu. Alman parlamenterler ise İsrail'i ağır bir şekilde eleştirdi. İki parlamenter, İsrail'in kurulduğu günden beri savaş suçu işlediğini ifade etti.

GAZZE GEMİSİNE ALMAN ÇIKARMASI

Toplantıya Uluslararası İnsanî Yardım (IHH) Başkanı Bülent Yıldırım, Almanya Sol Parti Federal Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Inge Hoeger, Almanya Sol Parti Baden – Württemberg Eyaleti Teşkilat Başkanı, Avrupa Entegrasyon Komisyonu Üyesi, Feminist "EL–Fem" Oluşumu Üyesi ve Rosa Luxemburg Vakfı Baden – Württemberg Eyalet Üyesi Annette Groth, Kimyasal Silâhların Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPNNW) Genel Başkan Yardımcısı Matthias Jochheim, Kimyasal Silâhların Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPNNW) Üyesi Norman Paech ve Almanya'da yaşayan Filistinli aktivist Nadir el- Saqqa katıldı. IHH Başkanı Bülent Yıldırım, şu an itibariyle iki yeni gelişmenin olduğunu duyurarak söz aldı. Yıldırım, "Birincisi, saat 3'te buradan ayrılıyoruz. Yani bir saat sonra. İkinci gelişme, İsrail daha önce tatbikat alanı olarak ilan ettiği alanı daha da genişletti ve atış talimi yapıyor. İsrail şu anda 68. milde atış talimi yapıyor.  Yani, bu organizasyonu bütün dünyaya duyuracak her şeyi yapıyor. Teşekkür ediyoruz İsrail'e" dedikten sonra sözü Almanya'dan gelen konuklara bıraktı.

"ALMANYA İSRAİL'İN SUÇ ORTAĞIDIR"

Almanya Sol Parti Baden – Württemberg Eyaleti Teşkilat Başkanı, Avrupa Entegrasyon Komisyonu Üyesi, Feminist "EL–Fem" Oluşumu Üyesi ve Rosa Luxemburg Vakfı Baden–Württemberg Eyalet Üyesi Annette Groth, ABD'nin Afganistan'da yaptığı zulümlere, ABD'nin Afganistan'da yaptığı katliamlara ve İsrail'in geçen yıl Gazze'de yaptığı katliamlara dikkat çekerek başladığı konuşmasında, bütün bu örneklerin, ambargonun mutlaka kalkması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. Konuşmasında Federal Almanya Cumhuriyeti devletini sert bir şekilde eleştiren Alman parlamenter Groth, "Almanya hükûmeti ve devletinin İsrail'i silâhlandırması ve İsrail'e silâh vermesi, aynı silâhlarla İsrail'in Gazze'yi vurması hiçbir şekilde kabul edemeyeceğimiz bir durumdur" dedi. "Bu söylediklerimden dolayı ben buradayım. Ambargonun ve ablukanın kalkması gerektiği, benim siyasî olarak inandığım bir konudur ve bunun için buradayım" diyen Annette Groth, bu ablukanın kalkması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini salık verdi. Sol Parti Baden – Württemberg Eyaleti Teşkilat Başkanı Annette Groth, "İnanıyorum ki hep birlikte Gazze'ye gideceğiz. Bir milletvekili olarak insan haklarının, uluslararası hukukun çiğnendiği her yerde bulunmam gerektiğine inanıyorum" diyerek sürdürdüğü konuşmasında yaklaşık 4 yıldır Gazze'de korkunç bir ambargo olduğuna işaret ederek, Cenevre Sözleşmesi'ne imza atan bütün devletlerin bu ambargoya karşı çıkması gerektiğini savundu. Groth, "Çünkü bu sözleşme bunu gerektiriyor" dedi. "Ben bu kafilenin bütün Almanya halkı tarafından desteklenmesi gerektiğini burada özellikle söylemek istiyorum. Almanya halkına burada selamlarımı iletiyorum, bu kafilenin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu ambargonun en yakın zamanda sona ereceğine bütün kalbimle inanıyorum" diyen feminist ve sol milletvekili Annette Groth, İsrail'in gemilere saldırmasının büyük bir hata olacağını ve uluslararası bir krize yol açacağını da sözlerine ekledi.

"İSRAİL'İN KATLİÂMLARINDAN ALMANYA VE BATI DA SORUMLU"

Almanya Sol Parti Federal Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Inge Hoeger ise, "Dünyadaki bütün savaşların sona ermesi gerektiğini vurgulamak istiyorum" cümlesiyle başladığı konuşmasında, İsrail'in 1948 yılında kurulduğundan bu yana devamlı haksızlık içinde, devamlı hukuksuzluk içinde olduğuna ve bu durumunu o tarihten bu yana da aralıksız sürdürdüğüne vurgu yaptı. İsrail'in yaptığı zulümlerin çok sayıda örnekleri olduğunu kaydeden Hoeger, "Gerek Gazze şeridinde, gerek diğer tarafta yaptığı kıyımlar, gerek geçen yıl Gazze'de yaptığı katliam, İsrail'in ne kadar vahşi ve zorba olduğunu gösteriyor" dedi. "İsrail'in cinayetleri, tüm insanlığa karşı işlenmiş cinayetlerdir" ifadesini kullanan Sol Parti Federal Milletvekili Hoeger, "Ben bu hususta sadece İsrail'i sorumlu tutmuyorum. Kendi hükümetimi ve Batı'daki diğer devletleri de sorumlu tutuyorum. İsrail'le işbirliği yaparak, silah satarak ve katliamlara seyirci kalarak bu insanlık suçuna ortak oluyorlar" tesbitinde bulundu. "Benim bu filoya katılmamın sebebi, insanlığa buradan mesaj vermek ve verilen mesajın yanında olmaktır" diyen Inge Hoeger, "Almanya devletinin İsrail'e sattığı silahlarla çocukların vurulması hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir durumdur. İsrail kesinlikle ve kesinlikle köşeye sıkıştırılmalı ve abluka kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.

"İSRAİL'İN NÜKLEER SİLÂHLARI NEDEN GÜNDEME GELMİYOR?"

Kimyasal Silâhların Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPNNW) Üyesi ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Norman Paech ise, İsrail'in 1948 yılında kurulduğundan bu yana devamlı işgallerde bulunduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, halen Filistin topraklarını işgal etmeye devam ettiğine dikkat çekti. Bu hususta sadece İsrail'i sorumlu tutmadığını, kendi hükümetini, Alman devletini de sorumlu tuttuğunu söyleyen Paech, "Çünkü onlar İsrail'in suçuna ortak oluyorlar. Alman hükümeti İsrail'e açık bir şekilde destek vermektedir" tesbitinde bulundu. "Özellikle burada bulunmamızın sebebi, kendi hükümetimize ve İsrail'e karşı tavrımızı net bir şekilde ortaya koymaktır" diyen IPNNW Üyesi Norman Paech, konuşmasını "Bağımsız bir Filistin kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğim" cümlesiyle tamamladı. Kimyasal Silâhların Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPNNW) Genel Başkan Yardımcısı Matthias Jochheim da, nükleer silahlarla mücadele derneğinin bir üyesi olarak harekete katıldığını belirterek, "İsrail sürekli düşmanlarının nükleer silahlarını gündeme getiriyor. Ama nedense kendi nükleer silahlarını görmezden geliyor. İsrail'in Filistinli çocuklara karşı kullandığı fosfor bombaları savaş suçu değil de nedir? İsrail her türlü savaş suçunu işliyor. Ama nedense dünya devletleri sessiz kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

İbrahim Sediyani

Haksöz Haber / Akdeniz Açıkları (KIBRIS)

 

(Soldan sağa) IPNNW Genel Başkan Yardımcısı Matthias Jochheim, Almanya Sol Parti Baden – Württemberg Eyaleti Teşkilat Başkanı, Avrupa Entegrasyon Komisyonu Üyesi, Feminist "EL – Fem" Oluşumu Üyesi ve Rosa Luxemburg Vakfı Baden – Württemberg Eyalet Üyesi Annette Groth, IPNNW Üyesi Norman Paech, IHH Başkanı Bülent Yıldırım, Almanya Sol Parti Federal Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Inge Hoeger ve Almanya'da yaşayan Filistinli aktivist Nadir el- Saqqa

HABERE YORUM KAT