1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Mana'dan Yeni Kitap: İslam Medeniyetine Giriş
Manadan Yeni Kitap: İslam Medeniyetine Giriş

Mana'dan Yeni Kitap: İslam Medeniyetine Giriş

Özellikle İslam tarihi alanında birçok çalışması bulunan İmadüddin Halil’in “İslam Medeniyetine Giriş” kitabı Mana Yayınlarından çıktı.

19 Ocak 2011 Çarşamba 10:42A+A-

"Bizler 'kültürler (medeniyetler) çatışması' diye adlandırılan bir asırda yaşıyoruz. Çağ, fikir savaşlarının ve 'ötekini' kontrol altında tutma mücadelelerinin yaşandığı bir çağdır."

Aramkus Medya Kurumu tarafından 2005 yılında dünya çapında yayınlanan on kitap arasından birincilik ödülünü alan "İslam Medeniyetine Giriş" adlı İmadüddin Halil'in kitabı Mana Yayınları tarafından okurlara sunuldu.

İslam coğrafyasındaki enstitüler ve üniversitelerde uygulanan İslam medeniyeti öğretim programlarında bazı eksiklikler bulunduğunu belirten yazar, bu eksiklikler içinde en dikkat çekenin, İslam medeniyetinin parçalanarak öğrencilere birbirinden bağımsız parçalar ve üniteler halinde sunulması olduğunu belirtiyor. Böyle bir yöntemle sunulan İslam medeniyetinin, kendi mümtaz kimliğini ve diğer medeniyetler arasında ona hususiyet kazandıran özgün niteliklerini kaybedeceğini ifade eden yazar, böylece İslam medeniyeti öğretiminin bu ya da şu alanda icra edilen mücerret kültür, bilim veya medeniyet aktivitesine dönüşeceğini ifade ediyor. Yazara göre bu durumda İslam medeniyeti, bazı özellikleriyle diğer medeniyetlerden ayrılsa bile, hiçbir zaman mensuplarının hayata, dünyaya ve varlığa bakışlarını temsil eden nihaî tasavvuru yansıtmayacak.

Yazar, bu çerçevede farklı sorunlara da dikkat çekiyor. Enstitü ve üniversitelerde, kâh "asri zaruretler", kâh "yöntem zorunlulukları", kâh "uzmanlaşma gereksinimleri" adı altında İslam medeniyetinin bağlamından koparıldığını ve bütünlüğünün bozulduğunu ifade ediyor. Eğitim kurumlarında ekonomik faaliyetlerin bir perspektifle, sosyal hayatın başka bir perspektifle, ilmî hareketlerin farklı bir perspektifle, yönetim şekillerinin de apayrı bir perspektifle okutulduğunu söyleyen yazar, okulların, müfredat programında yer verdiği bu alanlardan her birini okuturken ona diğerinden bağımsız ayrı bir ünite ve farklı bir öğe muamelesi yapmasına dönük eleştirel yaklaşımlar getiriyor.

Nitekim eleştiriye konu ettiği yaklaşımlar dolayısıyla İslam medeniyetinin, kendi hususiyetlerini ve temel dinamiklerini oluşturan tasavvurlar ve günlük hayata yansıyan uygulamalar düzeyinde farklılığını neredeyse kaybettiğini belirten yazarın bu çalışması özgün formatta bir çalışma olmuş. İç dizayn ve üslup bakımından akıcı ve okuru yormayan tasarıma sahip olan bu eseri Mana Yayınları okurların beğenisine sunuyor. Kitap 239 sayfadan oluşuyor.

Mana Yayınları, İmadüddin Halil'in "İslam Medeniyetine Giriş" kitabının devamı niteliğinde olan "İslam Tarihine Giriş" adlı eseri de önümüzdeki günlerde yayınlayacağını duyurdu.

Mana Yayınları: 0212 533 05 35

***

İmadüddin Halil Kimdir?

  • 1941 yılında Irak'ın Musul kentinde dünyaya geldi. 1962 yılında Bağdat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans diplomasını İslam Tarihi alanında 1965 yılında Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden aldı. 1968 yılında yine İslam tarihi alanında Kahire Aynü Şems Üniversitesi'nde "doktor" unvanını aldı.
  • Aynı yıl Musul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde sorumlu olarak çalıştı.
  • 1967-1977 yılları arasında Musul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yardımcı profesör, öğretim görevlisi ve dekan olarak bulundu. 
  • 1977-1987 yılları arasında Musul'da Kuzey Bölge Müzeleri ve Tarihi Eserler Müdürü, Tarihi Eserler ve Kalıntılar Genel Kurumunda Uygarlık Müzesi Kütüphanesi Müdürü ve ilmi araştırmacısı olarak çalıştı.
  • 1989'da profesör oldu. 1987-1992 yılları arasında Erbil'de Salahaddin Üniversitesinde çalıştı. Daha sonra sırasıyla Musul Üniversitesi, Dubai'de Arap ve İslami Araştırmalar Fakültesi ve Ürdün'de Zerka Üniversitesinde görev yapan yazar, halen Ürdün/Yermük Üniversitesinde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
  • İslam tarihi alanında yapılan birçok y.lisans ve doktora tezlerine danışmanlık yapmıştır.
  • Bazı üniversitelerde etkinliklerini konu alan yüksek lisans ve doktora tezleri çalışmaları yapılmıştır.
  • Eserleri birçok dile, özellikle İngilizce, Fransızca, Türkçe, Farsça, Kürtçe ve Endonezya dillerine çevrilmiştir.
  • İlmi ve akademik alanda hakemli birçok dergide onlarca araştırması yayınlanmıştır.
  • Arap veya İslam dünyasında basılan yetmişe yakın dergide yüzlerce eleştiri, analiz ve özgün makaleler yayınlamıştır.
  • Rabitatü'l-edebi'l-İslamiyyi'l-Alemi üyeliği; Salladdin Üniversitesi senatosu üyeliği (1989-1991); Musul Üniversitesi senatosu üyeliği (2003-2005) vardır.

HABERE YORUM KAT