1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Mana’dan “İslam Tarihine Giriş” Kitabı
Mana’dan “İslam Tarihine Giriş” Kitabı

Mana’dan “İslam Tarihine Giriş” Kitabı

Mana Yayınları, İslam tarihi alanındaki uzmanlığıyla bilinen Prof. İmadüddin Halil’in “İslam Tarihine Giriş” adlı kitabını da yayınladı.

05 Nisan 2011 Salı 10:46A+A-

Daha önce Prof. İmadüddin Halil'in "Kılıç ve Kelime" romanı ile "İslam Medeniyetine Giriş" kitabını yayınlayan Mana Yayınları, "İslam Medeniyetine Giriş" kitabının devamı niteliğinde olan "İslam Tarihine Giriş" kitabını da Türkçe okuyucuya kazandırdı. Kitap, İslam tarihine bakışta genel bir yöntem önerisi sunuoyr.

"İslam Tarihine Giriş" adlı bu kitabında yazar, gerek teorik gerekse pratik anlamda Avrupa tecrübî edinimleri, geçerli olabilecek mazeretleri, delil ve dayanakları araştırarak köklerini bir şekilde mazisi ile ilişkilendirmeye çalışıyor; bunu yaparken şimdiye ve geleceğe ışık tutuyor.

Fransız ihtilalı, beyaz adamın üstünlüğü, Alman ve İtalyan faşizmi, Marksizm-Leninizm ve sosyalizm söylemlerinin teori ve modern deneyim ile tarih algısının arasında bir şekilde irtibatın varlığına tanıklık ettiğini belirten yazar, Kur'an-ı Kerim'in tarih perspektifinin ise birtakım insan topluluklarının yaşam serüvenlerini içeren kıssaların doğrudan sunumu ile değişik zaman ve mekânlarda insanoğlunun tarihî serüvenine hükmeden yasaları öne çıkartan bir işleyişe sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu temel bakış açısıyla, yazara göre Hz. Peygamber dönemi olaylarını aydınlatmak, yorumlamak ve onların arka planını açığa çıkarmak üzere Kur'an'ın sunmaya çalıştığı tarihî perspektifin boyutlarını fazlasıyla anlamamız mümkündür.

İmadüddin Halil, tarihin, bazılarına göründüğü gibi sadece savaşlar, anlaşmalar veya birinin devrilip diğerinin yerine geçtiği egemenlerin saltanat hikâyelerinden ibaret olmadığını ifade ediyor bu kitabında. Ona göre tarih, her şeyden önce bir medeniyet deneyimidir. İnsan toplumlarının ilişki biçimlerini ve bu ilişkinin ortaya koyduğu yaşam modelleri noktasında bizlere çarpıcı sahneler sunar. Ayrıca tarih değişik zaman dilimleri ve farklı coğrafyalarda dinlere kendilerini ispatlama, kendilerini gerçekleştirme ve en önemlisi dinlerin özgün ilahi formunu koruyup koruyamadıklarını kanıtlamaları için bir fırsat olmuştur.

Bu bağlamda yazarın şu vurguları dikkat çekici:

"Bizim tarihimiz; Akıl ve vicdanı yeniden kodlamaya, olaylar ve olgularla her şeyi arzulanan kavuşma ve kavşak noktasına sevk etmeye muktedir olması hasebiyle ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Kaldı ki bu dinin temel hedeflerinden birisi de kâinatta tevhidin sağlanmasıdır. Zira bu din, insanlığı ve bütün mevcudatı, hareketleri ve nabız atışlarıyla bir olan Allah'a yöneltmeyi hedeflemektedir."

Geniş kaynakçası ve akademik üslubuyla tarihe farklı bir bakış açısı getiren İmadüddin Halil'in bu kitabı kaynak kitap niteliğinde. Kitap akıcı ve yormayan anlatımıyla da okuyucusunun ilgisini çekmeyi hedefliyor. Üniversite öğrencileri için de ders kitabı niteliğinde olan kitap, toplam 285 sayfa.

Mana Yayınları: 0212 533 05 35

HABERE YORUM KAT