1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALEZYA

  4. Malezya'da Eski Başbakandan Yeni Siyasi Parti
Malezya'da Eski Başbakandan Yeni Siyasi Parti

Malezya'da Eski Başbakandan Yeni Siyasi Parti

Eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, iktidardaki Birleşik Ulusal Malay Organizasyonu’na (UMNO) karşı yeni bir siyasi parti kuracağını açıkladı.

15 Temmuz 2016 Cuma 11:26A+A-

Ülkede en uzun süre görev yapan başbakan olan 90 yaşındaki Mahathir, ülkenin idari başkenti Putrajaya'da gazetecilere yaptığı açıklamada partinin isminin henüz belirlenmediğini belirtti.

1981 ve 2003 yılları arasında 22 yıl başbakanlık görevi yapan Mahathir, parti kurma fikrinin Save Malaysia hareketi üyelerinin kendisine gelerek mevcut partileri beğenmediklerini bildirmesi üzerine çıktığını ifade etti.

Yolsuzlukla suçlanan görevdeki Başbakan Necip Rezak'ın istifası için imza toplayan "Malezya'yı Kurtarın" (Save Malaysia) hareketinin yeni partinin bir unsuru olacağını anlatan Mahathir, "Aynı amacı paylaşan, ancak harekette yer almayanları temsil etmesi için yeni bir parti kurulması gerekli." dedi.

"Bu nedenle onlara katılmaları için bir araç sağladık. Ben de liderler arasında olacağım. İlle de parti başkanı olmam gerekmiyor." diyen Mahathir, partinin kurulma tarihinin henüz kesinleşmediğini ancak en yakın zamanda kesinleşeceğini kaydetti.

"The Wall Street Journal" gazetesi, Malezya'da yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan devlete ait "1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB)" adlı yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan Necip'e ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini ileri sürmüştü.

İddiaların ardından muhalifler, hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş ancak Necip, "bağışların gizliliğini" gerekçe göstererek sessiz kalmayı tercih etmişti. Necip, Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna verdiği ifadede, hesaplarına aktarılan paranın siyasi bağış olduğunu savunmuştu.

Başsavcılık ocak ayında yaptığı açıklamada, Başbakan Necip'in şahsi hesaplarındaki 681 milyon dolarının Suudi kraliyet ailesinin yaptığı kişisel bağış olduğunu belirtmişti. Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun yaptığı soruşturmada, 2013'ün mart ve nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Başbakan Necip'in, hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını kaydetmişti.

AA

HABERE YORUM KAT