1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mahkemelik İnşaatları Kurtaracak Taslak
Mahkemelik İnşaatları Kurtaracak Taslak

Mahkemelik İnşaatları Kurtaracak Taslak

Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa taslağı ile 16/9 gibi imar planları mahkeme tarafından iptal edilen yapıları kurtarıyor mu?

13 Ocak 2015 Salı 11:07A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "3194 sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" isimli torba yasa taslağı ile 16/9 gibi imar planları mahkeme tarafından iptal edilen yapıların kurtarılacağı iddia ediliyor. 3194 sayılı imar yasasının ruhsat mühleti ile ilgili 29. maddesi değiştirilerek, ''Plan değişikliği veya iptali yapıldığı tarih itibari ile taşıyıcı sistem seviye tespit tutanağı düzenlenir. Tespit edilen bu seviye ruhsat eki proje ve eklerine uygun olmak şartı ile müktesep (kazanılmış) hak sayılır'' deniliyor.

Radikal'in iddiasına göre İstanbul’un tarihî siluetine etki ettiği gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından, etki eden katların yıkımı kararı verilen ve Danıştay’ca da onaylanan 16 / 9 kuleleri yeni torba yasa teklifi ile yıkılmaktan kurtulacak. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yıkım ihalesine çıkılmış ancak ihaleye kimse katılmadığı için yıkım uygulanmamıştı. İhale şartnamesine konsorsiyum yasağı getirilmişti.

3194 sayılı İmar yasasının 29. Maddesi ruhsat mühleti ile ilgiliydi. İlgili madde aynen korunurken ek bölümler getirildi.

İşte o ek bölümde şu ifadelere yer veriliyor: ‘’İnşasına başlanmış yapılarda, uygulama imar planında değişiklik yapılması veya planın iptal edilmesi sonucunda plana aykırı hale gelen yapılar; Plan değişikliği veya iptali yapıldığı tarih itibari ile taşıyıcı sistem seviye tespit tutanağı düzenlenir. Tespit edilen bu seviye ruhsat eki proje ve eklerine uygun olmak şartı ile müktesep hak sayılır. Yeni uygulama imar plan kararında bu yapılara ilişkin hüküm getirilmemişse, parselin niteliği değişmemiş ise yapı bu seviye itibari ile tamamlatılır. Ancak umumi hizmet alanı olması halinde her türlü masrafı tazmin edilerek plan kararlarına uyulur.’’

Bu madde ile birlikte imar planları yapı ruhsatları mahkeme kararıyla iptal edilen tüm inşaatlar legal hale gelecek.

 

HABERE YORUM KAT