1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mahir Çayan'ın Atatürk'le İlgili Sözleri Yayınlandı
Mahir Çayanın Atatürkle İlgili Sözleri Yayınlandı

Mahir Çayan'ın Atatürk'le İlgili Sözleri Yayınlandı

Gençlik hareketi liderlerinden Mahir Çayan'ın bazı sözleri ilk kez yayınlandı: “Atatürk ihtilalcidir; Kemalizm soldur.”

08 Mayıs 2012 Salı 16:00A+A-

Türkiye'deki 68 gençlik hareketinin önde gelen gençlik liderlerinden Mahir Çayan'ın mahkemede savunma yaparken Atatürk'le ilgili pek bilinmeyen sözleri bugün Aydınlık gazetesinde yayınlandı. Gazete Çayan'ın bu sözlerine kaynak olarak da THKO davası savunma tutanaklarını gösterdi.

MAHİR ÇAYAN'IN 27 MAYIS DEĞERLENDİRMESİ

Gazetede yer alan bilgilere göre; Mahir Çayan, ordu ve bürokrasi içerisindeki devrimci milliyetçilerin DP'nin Anti-Kemalist karşı devrimine kırmızı ışık yaktıklarını ve 27 Mayıs 1960'da hakim ittifakın partisi DP'nin alaşağı edildiğini belirterek 27 Mayıs devrimi konusundaki görüş ve anlayışını da ortaya koydu:

Türkiye devrimler tarihinde oldukça önemli ve şerefli bir yere sahip olan 27 Mayıs devrimi, yerli hakim sınıflarına karşı ordu ve bürokrasi içerisindeki aydınların, ilerisi, milliyetçi bir hareketidir.

“ATATÜRK İLK HALK SAVAŞININ İHTİLALCİ LİDERİDİR!”

Mustafa Kemal Atatürk için savunmasında şu betimlemeyi yapan Mahir Çayan; “O, dünyada ilk defa zaferle sonuçlanmış halk savaşının büyük bir lideri, mazlum ulusların emperyalistleri alt edebileceğini ilk defa gösteren bir ihtilalci olarak cephelerden cephelere vatan müdafaası için geçen hayatından dolayı sosyal sistemle doktrinleri incelemeye zaman bulamadığını” kaydeder.

“KEMALİZM SOLDUR!”

Mustafa Kemal sapına kadar ihtilalcidir. O, emperyalizm ve Levantenleri tamamiyle tasfiye etmiş, hilafeti teokratik yönetimi vs gibi feodalizmin üst yapı kurumlarını paramparça ederek Milli ve Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.” diyerek Cumhuriyet ve devrimlerin esas çizgisini ortaya koymuştur.

Savunmasında Kemalizm konusundaki eleştirilere yanıt veren Çayan, “Kemalizm soldur kurtuluşçuluktur, emperyalizme karşı isyan bayrağıdır.” der.

THKP/C kurucusu ve lideri olan Çayan, Kızıldere baskınında öldürülen 10 kişi arasındaydı.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum